Sałatka z kopru włoskiego, ogórka i rzodkiewek

2020-10-06
Sałatka z kopru włoskiego i ogórka
Autor: Shutterstock Chrupiąca sałatka warzywna jest wyrazista w smaku i bardzo pożywna
łatwy
15 min
4

Sałatka z kopru włoskiego i ogórka z dodatkiem rzodkiewki to propozycja nie tylko dla wegetarian czy osób odchudzających się. Sałatka zawiera liczne witaminy i minerały, dlatego mogą ją włączyć do diety wszystkie osoby, które dbają o swoje zdrowie. Sprawdź, jak zrobić tę pyszną sałatkę warzywną.

Składniki

2 średnie bulwy kopru włoskiego

1 średni ogórek

5-6 rzodkiewek

2 małe cebulki dymki

pół cytryny

2 łyżki oliwy z oliwek

sól i pieprz

do ożywienia smaku - 2-3 kumkwaty

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Umyj bulwy kopru włoskiego. Następnie odetnij twardą końcówkę przy korzeniu i łykowate nasady łodyg. Bulwę przekrój na pół i pokrój w cienkie plasterki.

Umytego ogórka potnij na cienkie plasterki. Podobnie postąp z rzodkiewkami. Z kolei cebulę pokrój w piórka.

Wszystkie warzywa wrzuć do miski, skrop sokiem z cytryny i oliwą z oliwek, dodaj kumkwaty pokrojone w cieniutkie plasterki, dopraw szczyptą soli i pieprzu i wymieszaj.