Sałatka z kopru włoskiego, ogórka i rzodkiewek

Sałatka z kopru włoskiego i ogórka
Autor: Shutterstock Chrupiąca sałatka warzywna jest wyrazista w smaku i bardzo pożywna
łatwy
15 min
4

Sałatka z kopru włoskiego i ogórka z dodatkiem rzodkiewki to propozycja nie tylko dla wegetarian czy osób odchudzających się. Sałatka zawiera liczne witaminy i minerały, dlatego mogą ją włączyć do diety wszystkie osoby, które dbają o swoje zdrowie. Sprawdź, jak zrobić tę pyszną sałatkę warzywną.

SKŁADNIKI

  • 2 średnie bulwy kopru włoskiego
  • 1 średni ogórek
  • 5-6 rzodkiewek
  • 2 małe cebulki dymki
  • pół cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz
  • do ożywienia smaku - 2-3 kumkwaty

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Umyj bulwy kopru włoskiego. Następnie odetnij twardą końcówkę przy korzeniu i łykowate nasady łodyg. Bulwę przekrój na pół i pokrój w cienkie plasterki.
  • Umytego ogórka potnij na cienkie plasterki. Podobnie postąp z rzodkiewkami. Z kolei cebulę pokrój w piórka.
  • Wszystkie warzywa wrzuć do miski, skrop sokiem z cytryny i oliwą z oliwek, dodaj kumkwaty pokrojone w cieniutkie plasterki, dopraw szczyptą soli i pieprzu i wymieszaj.