Sałatka z kapusty pekińskiej z papryką i kukurydzą [przepis]
2022-12-21
łatwy
15 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Chrupiąca kapusta pekińska to jedno z najpopularniejszych warzyw sałatkowych. W przeciwieństwie do sałat jej smak jest bardziej wyrazisty. Proponujemy prosty przepis na lekką sałatkę z kapusty pekińskiej z papryką, kukurydzą i cebulą.
SKŁADNIKI
- 1 kapusta pekińska
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- 1 cebula
- 1 puszka kukurydzy
- majonez
- jogurt
- sól
- pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kapustę pekińska i cebulę posiekać, papryki pokroić w kostkę.
- Kukurydzę osączyć z zalewy. Wymieszać wszystko w dużej misce.
- Majonez połączyć z jogurtem w proporcji pół na pół (ilość sosu – wedle uznania).
- Polać warzywa sosem, wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Papryka, czyli pieprzowiec roczny – właściwości, wartości odżywcze lBeszamell