Sałatka z buraka i czosnku - jak zrobić?

Marta Balko
salatka-z-buraka-i-czosnku.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Pyszna i prosta w przygotowaniu sałatka buraczana.
łatwy
15 min
4

Burak czerwony to niedoceniane warzywo w polskiej kuchni, kojarzące się wyłącznie z tradycyjnym barszczem czerwonym lub zasmażaną jarzynką. Coraz częściej jednak zaczyna pojawiać się w menu osób dbających o linię oraz w wykwintnych restauracjach. Sprawdź, jak zrobić sałatkę z buraka oraz czosnku i dołącz do buraczanego trendu.

SKŁADNIKI

  • 3 buraki średniej wielkości
  • 5 orzechów włoskich
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki natki świeżej natki pietruszki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu winnego lub soku z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • cukier

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ugotowane buraki zetrzeć na tarce (koniecznie na grubych oczkach).
  • Następnie dodać drobno posiekaną natkę świeżej pietruszki. Buraki i natkę skropić łyżką oliwy z oliwek (najlepiej extra virgin).
  • Orzechy włoskie należy posiekać i uprażyć na suchej patelni. Dwa lub trzy ząbki czosnku przecisnąć przez praskę. Orzechy i czosnek dodać do sałatki.
  • Doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem.
Marta Balko