Sałatka z buraka i czosnku - jak zrobić?
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Burak czerwony to niedoceniane warzywo w polskiej kuchni, kojarzące się wyłącznie z tradycyjnym barszczem czerwonym lub zasmażaną jarzynką. Coraz częściej jednak zaczyna pojawiać się w menu osób dbających o linię oraz w wykwintnych restauracjach. Sprawdź, jak zrobić sałatkę z buraka oraz czosnku i dołącz do buraczanego trendu.
SKŁADNIKI
- 3 buraki średniej wielkości
- 5 orzechów włoskich
- 2-3 ząbki czosnku
- 3 łyżki natki świeżej natki pietruszki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 łyżki octu winnego lub soku z cytryny
- sól
- pieprz
- cukier
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ugotowane buraki zetrzeć na tarce (koniecznie na grubych oczkach).
- Następnie dodać drobno posiekaną natkę świeżej pietruszki. Buraki i natkę skropić łyżką oliwy z oliwek (najlepiej extra virgin).
- Orzechy włoskie należy posiekać i uprażyć na suchej patelni. Dwa lub trzy ząbki czosnku przecisnąć przez praskę. Orzechy i czosnek dodać do sałatki.
- Doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem.