Sałatka z brokułem i fetą - pyszna, lekka i idealna na imprezy
2021-05-03
łatwy
15 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Sałatka z brokułem i fetą to danie, które przygotujesz w kilka minut. Świetnie smakuje z mięsem z grilla lub piekarnika, ale także jako samodzielna przekąska.
SKŁADNIKI
- 1 brokuł
- 1 opakowanie fety
- 2-3 łyżki płatków migdałowych
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- 1-2 ząbki czosnku
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Brokuły umyć podzielić na różyczki i zblanszować we wrzącej wodzie lub na parze przez ok 5 minut.
- Fetę pokroić w spora kostkę, płatki migdałów podprażyć na suchej patelni.
- Wymieszać brokuły, ser i płatki migdałowe.
- Majonez połączyć z jogurtem, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawić do smaku solą i pieprzem
- Sałatkę polać dressingiem.
Beszamel - Brokuły - dlaczego warto je jeść? Jakie mają właściwości?