Sałatka z brokułem i fetą - pyszna, lekka i idealna na imprezy

Sałatka z brokułem i fetą - pyszna, lekka i idealna na imprezy
Autor: Shutterstock Sałatka z brokułem i fetą świetnie pasuje do mięs z grilla.
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Sałatka z brokułem i fetą to danie, które przygotujesz w kilka minut. Świetnie smakuje z mięsem z grilla lub piekarnika, ale także jako samodzielna przekąska.

SKŁADNIKI

  • 1 brokuł
  • 1 opakowanie fety
  • 2-3 łyżki płatków migdałowych
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 1-2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Brokuły umyć podzielić na różyczki i zblanszować we wrzącej wodzie lub na parze przez ok 5 minut.
  • Fetę pokroić w spora kostkę, płatki migdałów podprażyć na suchej patelni.
  • Wymieszać brokuły, ser i płatki migdałowe.
  • Majonez połączyć z jogurtem, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawić do smaku solą i pieprzem
  • Sałatkę polać dressingiem.
Beszamel - Brokuły - dlaczego warto je jeść? Jakie mają właściwości?
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej