Sałatka z brokułem i fetą - pyszna, lekka i idealna na imprezy

Sałatka z brokułem i fetą - pyszna, lekka i idealna na imprezy
Autor: Shutterstock Sałatka z brokułem i fetą świetnie pasuje do mięs z grilla.
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Sałatka z brokułem i fetą to danie, które przygotujesz w kilka minut. Świetnie smakuje z mięsem z grilla lub piekarnika, ale także jako samodzielna przekąska.

Składniki

1 brokuł

1 opakowanie fety

2-3 łyżki płatków migdałowych

2 łyżki majonezu

2 łyżki jogurtu greckiego

1-2 ząbki czosnku

sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Brokuły umyć podzielić na różyczki i zblanszować we wrzącej wodzie lub na parze przez ok 5 minut.

Fetę pokroić w spora kostkę, płatki migdałów podprażyć na suchej patelni.

Wymieszać brokuły, ser i płatki migdałowe.

Majonez połączyć z jogurtem, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawić do smaku solą i pieprzem

Sałatkę polać dressingiem.

Beszamel - Brokuły - dlaczego warto je jeść? Jakie mają właściwości?
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek kulinarnych "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Miłośniczka dobrej kuchni i prostych przepisów. Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z ...

więcej