Sałatka z bakłażana i mięty - rześka i sycąca letnia przekąska

Sałatka z bakłażana i mięty
Autor: Shutterstock Sałatka z bakłażana i mięty to znakomita przystawka lub przekąska.
łatwy
20 min
3

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Miękki, aksamitny bakłażan i świeże liście mięty to bardzo udana kompozycja składników, z których powstaje świetna letnia sałatka. Tylko dwa składniki plus podkręcający sma k dressing, a tyle dobrego w miseczce.

SKŁADNIKI

  • 1 spory bakłażan
  • 1/2 pęczka świeżej mięty
  • 1 łyżeczka świeżego oregano
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka białego octu winnego
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ocet i oliwę wymieszać z odrobina przegotowanej wody, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać (najlepiej wrzucić składniki do słoiczka szczelnie zakręcić i energicznie wstrząsać przez chwilę).
  • Bakłażana umyć i cienko obrać ze skórki, miąższ pokroić w niedużą kostkę i przesmażyć na patelni z nieprzywierającym dnem spryskanej odrobiną oliwy w spraju.
  • Smażyć na niedużym ogniu 3-4 minuty. Bakłażana można też zblanszować przez 5 minut w gotującej się wodzie lub użyć bakłażana upieczonego na grillu.
  • Bakłażana wystudzić i przełożyć do salaterki, dodać posiekaną miętę i oregano, polać sosem i wstawić do lodówki na 1-2 godziny.
Beszamel: Bakłażan – właściwości, czy warto go jeść?
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej