Sałatka z bakłażana i mięty - rześka i sycąca letnia przekąska
2021-07-15
łatwy
20 min
3
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Miękki, aksamitny bakłażan i świeże liście mięty to bardzo udana kompozycja składników, z których powstaje świetna letnia sałatka. Tylko dwa składniki plus podkręcający sma k dressing, a tyle dobrego w miseczce.
SKŁADNIKI
- 1 spory bakłażan
- 1/2 pęczka świeżej mięty
- 1 łyżeczka świeżego oregano
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka białego octu winnego
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ocet i oliwę wymieszać z odrobina przegotowanej wody, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać (najlepiej wrzucić składniki do słoiczka szczelnie zakręcić i energicznie wstrząsać przez chwilę).
- Bakłażana umyć i cienko obrać ze skórki, miąższ pokroić w niedużą kostkę i przesmażyć na patelni z nieprzywierającym dnem spryskanej odrobiną oliwy w spraju.
- Smażyć na niedużym ogniu 3-4 minuty. Bakłażana można też zblanszować przez 5 minut w gotującej się wodzie lub użyć bakłażana upieczonego na grillu.
- Bakłażana wystudzić i przełożyć do salaterki, dodać posiekaną miętę i oregano, polać sosem i wstawić do lodówki na 1-2 godziny.
Beszamel: Bakłażan – właściwości, czy warto go jeść?