Wielkanocna sałatka siostry Anastazji – tania, prosta i pełna wyjątkowego smaku!

Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Sałatka jarzynowa to prawdziwy klasyk wielkanocnego stołu, ale w tym roku postaw na wyjątkowy przepis siostry Anastazji! Pełna smaku, tradycyjna, a jednocześnie niebanalna – zachwyci wszystkich gości. W jej składzie znajdziesz mnóstwo pysznych składników, które tworzą harmonijną całość. Jak przygotować tę wielkanocną sałatkę, by była idealna? Sprawdź sprawdzony przepis!
Jak zrobić sałatkę wielkanocną siostry Anastazji?
Przyrządzenie sałatki jest bardzo podobne do przepisu na klasyczną jarzynową. Najpierw należy ugotować warzywa, czyli ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i seler. Pokrojone w kostkę warzywa miesza się ugotowanymi na twardo jajkami, groszkiem konserwowym i ogórkami kiszonymi. Swoją oryginalność sałatka zawdzięcza dodatkowi posiekanego i sparzonego wrzątkiem pora. Dzięki temu danie jest łagodniejsze w smaku. Wszystkie składniki miesza się z sosem przygotowanym na bazie majonezu z dodatkiem musztardy oraz soli i pieprzu.
Przepis na sałatkę wielkanocną siostry Anastazji
- To łatwy przepis na pyszną i oryginalna sałatkę jarzynową według siostry Anastazji.
- Czas przygotowania nie jest długi. Warzywa i jajka można ugotować dzień wcześniej.
- Lista składników obejmuje proste i niedrogie produkty. Są łatwo dostępne w sklepach i na bazarach przez cały rok, a przed Wielkanocą ich nie brakuje.
- Smak sałatki podkręci dodatek ostrej musztardy jak Dijon lub sarepska. Można użyć także musztardy francuskiej.
- Wielkanocną sałatkę wzbogaci dodatek posiekanej natki pietruszki lub koperku.
Kiedy podawać wielkanocną sałatkę siostry Anastazji?
Sałatka z warzywami korzeniowymi sprawdzi się nie tylko na Wielkanoc. Dzięki temu, że składniki są tak łatwo dostępne można robić ją na inne okazje. To pomysł na przystawkę przed rodzinnym obiadem, wegetariańską kolację lub jedzenie na wynos. Sałatkę można też zrobić na imprezę.
Więcej przepisów na wielkanocne sałatki znajdziesz w galerii pod materiałem wideo
SKŁADNIKI
- 1 puszka zielonego groszku konserwowego
- 6 kiszonych ogórków
- 4 ziemniaki
- 4 marchewki
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 1 pietruszka
- 1/2 selera
- 1 mały por (tylko biała część)
sos:- 3 łyżki majonezu
- 1 łyżka musztardy
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Dokładnie umyte ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i seler przełożyć do garnka i wlać wodę. Posolić, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować do miękkości. Odcedzić i odstawić do ostygnięcia. Następnie obrać i pokroić w równą kostkę.
- Por posiekać, przełożyć na sitko, sparzyć wrzątkiem i odstawić. Jajka obrać i pokroić w kostkę. Zielony groszek odcedzić z zalewy. Ogórki kiszone pokroić w drobną kostkę.
- Do dużej miski przełożyć ugotowane warzywa, por, zielony groszek, ogórki kiszone i jajka. Wymieszać.
- Majonez wymieszać z musztardą i doprawić solą i pieprzem. Wlać warzyw z jajkami i dokładnie wymieszać.
- Podawać z okazji Wielkanocy lub na inne okazje.