Sałatka sycylijska do słoików - pomysłowa, smaczna i zdrowa
2021-06-24
łatwy
30 min
8
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Kolorowa sałatka sycylijska to sposób na zagospodarowanie nadmiaru warzyw i zachowanie ich na zimę. Zamarynowana w zalewie octowej sałatka będzie jak znalazł jako dodatek do obiadu lub kanapek albo przystawka na zimowe spotkania.
SKŁADNIKI
- 1 kg marchewki
- 1 kg cebuli
- 0,5 kg ogórków
- 0,5 kg młodej cukinii
- 0,5 kg selera naciowego
- 0,5 kg papryki
- 1,5 szklanki octu
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki soli
- 1 łyżeczka ziaren kolendry
- 1 łyżeczka gorczycy
- 1 łyżeczka pieprzu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Warzywa dokładnie umyć, osuszyć i pokroić w kostkę lub plastry, posolić i odstawić na 2 godz., aby puściły nadmiar wody.
- Ocet zagotować z wodą, cukrem i solą oraz przyprawami.
- Warzywa odcisnąć z nadmiaru soku, zalać roztworem i odstawić na 10 godzin.
- Słoiki dokładnie umyć i wyparzyć, przełożyć do nich sałatkę.
- Szczelnie zakręcić i pasteryzować ok 15 min.
Ogórki małosolne! Zobacz najlepszy przepis, jak kisić ogórki małosolne