Sałatka sycylijska do słoików - pomysłowa, smaczna i zdrowa

Sałatka sycylijska do słoików - pomysłowa, smaczna i zdrowa
Autor: Shutterstock Sałatka sycylijska w słoiku.
łatwy
30 min
8

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Kolorowa sałatka sycylijska to sposób na zagospodarowanie nadmiaru warzyw i zachowanie ich na zimę. Zamarynowana w zalewie octowej sałatka będzie jak znalazł jako dodatek do obiadu lub kanapek albo przystawka na zimowe spotkania.

SKŁADNIKI

  • 1 kg marchewki
  • 1 kg cebuli
  • 0,5 kg ogórków
  • 0,5 kg młodej cukinii
  • 0,5 kg selera naciowego
  • 0,5 kg papryki
  • 1,5 szklanki octu
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki soli
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry
  • 1 łyżeczka gorczycy
  • 1 łyżeczka pieprzu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Warzywa dokładnie umyć, osuszyć i pokroić w kostkę lub plastry, posolić i odstawić na 2 godz., aby puściły nadmiar wody.
  • Ocet zagotować z wodą, cukrem i solą oraz przyprawami.
  • Warzywa odcisnąć z nadmiaru soku, zalać roztworem i odstawić na 10 godzin.
  • Słoiki dokładnie umyć i wyparzyć, przełożyć do nich sałatkę. 
  • Szczelnie zakręcić i pasteryzować ok 15 min.
Ogórki małosolne! Zobacz najlepszy przepis, jak kisić ogórki małosolne
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej