Sałatka czy chipsy? Już nie musisz wybierać, bo mamy dla ciebie świetną sałatkę kukurydzianą z dodatkiem chipsów
2022-09-23

łatwy
10 min
4
Dieta wegetariańska
Słodka kukurydza, soczysta papryka, sycący i pyszny ser oraz chrupiące i aromatyczne chipsy łącza się w smakowita sałatkę skąpane w kremowym dressingu. To moje guilty pleasure, którym dziś dzielę się z wami. I już się nie zastanawiam, czy na przekąskę wybrać sałatkę czy chipsy ;).
SKŁADNIKI
- 2 puszki kukurydzy konserwowej
- 1 czerwona papryka
- 2 szklanki tartego żółtego sera
- 1 szklanka majonezu
- 1 opakowanie ulubionych chipsów paprykowych lub prażynek bekonowych
- pieprz
- świeża natka pietruszki lub kolendra
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kukurydzę odsącz z zalewy i włóż do salaterki.
- Paprykę umyj, oczyść pokrój w kosteczkę, dodaj do kukurydzy.
- Do warzyw dodaj starty ser, szczyptę pieprzu i majonez. Dokładnie wymieszaj.
- Zanim otworzysz opakowanie z chipsami, pokrusz je - po otwarciu będą się rozsypywać.
- Natkę pietruszki lub kolendrę umyj, osusz dokładnie i posiekaj.
- Chipsy dodaj do sałatki przed samym podaniem. Dzięki temu wzbogaca jej teksturę i sprawią że będzie chrupiąca.
- Najlepiej przygotować tylko tyle sałatki, ile od razu zjecie, bo gdy okruszki chipsów w niej rozmiękną, już nie jest taka smaczna ;)
- Sałatkę podawaj posypana zieleniną.
Domowy majonez: szybki przepis na majonez w 10 sekund