Sałatka czy chipsy? Już nie musisz wybierać, bo mamy dla ciebie świetną sałatkę kukurydzianą z dodatkiem chipsów

Sałatka kukurydziana z chipsami
Autor: Shutterstock Sałatka kukurydziana z chipsami smakuje naprawdę dobrze.
łatwy
10 min
4

Dieta wegetariańska

Słodka kukurydza, soczysta papryka, sycący i pyszny ser oraz chrupiące i aromatyczne chipsy łącza się w smakowita sałatkę skąpane w kremowym dressingu. To moje guilty pleasure, którym dziś dzielę się z wami. I już się nie zastanawiam, czy na przekąskę wybrać sałatkę czy chipsy ;).

SKŁADNIKI

  • 2 puszki kukurydzy konserwowej
  • 1 czerwona papryka
  • 2 szklanki tartego żółtego sera
  • 1 szklanka majonezu
  • 1 opakowanie ulubionych chipsów paprykowych lub prażynek bekonowych
  • pieprz
  • świeża natka pietruszki lub kolendra

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kukurydzę odsącz z zalewy i włóż do salaterki.
  • Paprykę umyj, oczyść pokrój w kosteczkę, dodaj do kukurydzy.
  • Do warzyw dodaj starty ser, szczyptę pieprzu i majonez. Dokładnie wymieszaj.
  • Zanim otworzysz opakowanie z chipsami, pokrusz je - po otwarciu będą się rozsypywać.
  • Natkę pietruszki lub kolendrę umyj, osusz dokładnie i posiekaj.
  • Chipsy dodaj do sałatki przed samym podaniem. Dzięki temu wzbogaca jej teksturę i sprawią że będzie chrupiąca.
  • Najlepiej przygotować tylko tyle sałatki, ile od razu zjecie, bo gdy okruszki chipsów w niej rozmiękną, już nie jest taka smaczna ;)
  • Sałatkę podawaj posypana zieleniną.
Domowy majonez: szybki przepis na majonez w 10 sekund
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej