Sałatka brokułowa z rzodkiewką i pieczarkami - zaskakująco pyszne połączenie
2022-04-07
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Sałatka brokułowa z rzodkiewką i pieczarkami? Ten zestaw warzyw wydaje się dziwnym połączeniem, a jednak działa. I to jak! Blanszowane brokuły, smażone pieczarki i chrupka rzodkiewka to naprawdę zaskakująco pyszne połączenie, dzięki genialnemu sosowi z masła orzechowego. Po prostu przepyszne!
SKŁADNIKI
- Na sałatkę brokułową:
- 300 g brokułów
- 1 cebula
- 200-300 g pieczarek
- 6-8 rzodkiewek
- sól, pieprz, odrobina soku z cytryny
- 1 łyżka jagód goji
- 1 łyżeczka czarnego sezamu lub innych pestek
- zielenina ( koperek, pietruszka, zielona cebula)
- Sos do sałatki brokułowej:
- ¼ szklanki masła orzechowego
- ¼ szklanki wody
- ¼ szklanki sosu sojowego
- 2 ząbki czosnku, posiekane i zmiażdżone
- 4 łyżki soku z cytryny
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Posiekaj cebulę i pieczarki. Podsmaż cebulę na złoty kolor na odrobinie oleju. Dodaj pieczarki i usmaż. Gotowe pieczarki połóż na serwetce, aby osączyć je z nadmiar oleju.
- Rozdziel główki brokułów na różyczki i zanurz je w osolonej wrzącej wodzie. Gotuj (blanszuj) przez 1-2 minuty.
- Pokrój rzodkiewkę. Posiekaj zieleninę. Zmiksuj sos z podanych składników.
- W salaterce wymieszaj pieczarki, rzodkiewki, brokuły, zioła, jagody goji.
- Polej przygotowanym sosem. Smacznego!
Rzodkiewka - czy warto jeść rzodkiewkę?