Sałatka brokułowa z czerwoną cebulą i płatkami migdałów

Sałatka brokułowa z cebulą i migdałami
Autor: Shutterstock Sałatka brokułowa z cebulą i migdałami - kolorowa i pyszna.
łatwy
20 min
2

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Sałatka brokułowa z czerwoną cebula i płatkami migdałów jest pożywna, lekka i bardzo smaczna. Niewiele składników, ale dobrze skomponowanych daje smaczny i zdrowy posiłek, znakomity na lekki lunch lub popołudniową przekąskę.

Blanszowanie brokułów do sałatki

Brokuły w sałatce powinny być przyjemnie miękkie, ale jednocześnie elastyczne i chrupiące. Sałatka pięknie wygląda, jeśli nie straca również zanadto koloru. Dlatego dobrym sposobem ich obróbki jest ich zblanszowanie. A co to dokładnie oznacz. Blanszowanie polega na bardzo krótki 3-5 minutowym gotowaniu lub smażeniu warzyw, aby one zmiękły, ale nie straciły elastyczności. Dzięki bardzo krótkiej obróbce termicznej zachowują one więcej składników odżywczych niż przy tradycyjnym gotowaniu na miękko.

Prażenie migdałów

Do sałatki można dodać gotowe płatki migdałowe prosto z opakowania, ale będą znacznie bardziej aromatyczne, wyraziste i chrupiące, jeśli najpierw je uprażymy na suchej (koniecznie) patelni. Jest to bardzo łatwe, a zdecydowanie wzbogaca walory sałatki. Wystarczy rozgrzać patelnię na średnim ogniu, wrzucić  na nią płatki i podgrzewać przez kilka minuc od czasu do czasu potrząsając patelnią, aby zamieszać i nie przypalić migdałów.

SKŁADNIKI

  • 1 brokuł
  • 1 nieduża czerwona cebula
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • 2 łyżki ziaren granata
  • oliwa
  • sok z cytryny
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Brokuła dokładnie opłukać pod bieżącą wodą, podzielić na różyczki i zblanszować gotując przez kilka minut w osolonym wrzątku lub ugotować na półmiękko na parze.
  • Cebulę obrać i pokroić cieniutkie piórka. Migdały podprażyć na suchej patelni.
  • Ugotowane brokuły wystudzić, wymieszać z posiekaną cebulą i ziarnami granatu.
  • Sałatkę skropić sokiem z cytryny i oliwą.
Beszamel - Brokuły - dlaczego warto je jeść? Jakie mają właściwości?
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej