Sałatka biskupia - świetna surówka z czerwonej kapusty z chrzanową nutą

Sałatka biskupia
Autor: Shutterstock Sałatka biskupia to pyszny warzywny dodatek do obiadu.
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Sałatka biskupia to przepyszny dodatek do tradycyjnych polskich dań obiadowych. Czy to będą schabowe, gulasz czy ziemniaczana zapiekanka, to z ta surówką będą smakować jeszcze lepiej. Proste tanie składniki, a wiele smaku i mnóstwo składników odżywczych. I ta chrzanowa nutka...

Składniki

1 nieduża główka czerwonej kapusty

2 marchewki

1 kwaskowe jabłko

1 pęczek natki pietruszki

Sos:

2 łyżki majonezu

3 łyżki jogurtu naturalnego

1 łyżka chrzanu

sól i pieprz

sok z cytryny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Składniki sosu wymieszać i odstawić.

Kapustę oczyścić i poszatkować, delikatnie posolić, odstawić.

Marchew obrać i pokroić w zapałki lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Jabłko umyć, obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, skropić sokiem z cytryny.

Natkę opłukać, osuszyć i posiekać. Wymieszać kapustę z marchewką jabłkiem i pietruszką.

Do surówki wlać sos, wymieszać dokładnie, aby pokrył wszystkie składniki.

KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek kulinarnych "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Miłośniczka dobrej kuchni i prostych przepisów. Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z ...

więcej