Sałatka biskupia - świetna surówka z czerwonej kapusty z chrzanową nutą
2021-05-26
łatwy
20 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Sałatka biskupia to przepyszny dodatek do tradycyjnych polskich dań obiadowych. Czy to będą schabowe, gulasz czy ziemniaczana zapiekanka, to z ta surówką będą smakować jeszcze lepiej. Proste tanie składniki, a wiele smaku i mnóstwo składników odżywczych. I ta chrzanowa nutka...
SKŁADNIKI
- 1 nieduża główka czerwonej kapusty
- 2 marchewki
- 1 kwaskowe jabłko
- 1 pęczek natki pietruszki
- Sos:
- 2 łyżki majonezu
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka chrzanu
- sól i pieprz
- sok z cytryny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Składniki sosu wymieszać i odstawić.
- Kapustę oczyścić i poszatkować, delikatnie posolić, odstawić.
- Marchew obrać i pokroić w zapałki lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Jabłko umyć, obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, skropić sokiem z cytryny.
- Natkę opłukać, osuszyć i posiekać. Wymieszać kapustę z marchewką jabłkiem i pietruszką.
- Do surówki wlać sos, wymieszać dokładnie, aby pokrył wszystkie składniki.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?