Sałatka biskupia - świetna surówka z czerwonej kapusty z chrzanową nutą

Sałatka biskupia
Autor: Shutterstock Sałatka biskupia to pyszny warzywny dodatek do obiadu.
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Sałatka biskupia to przepyszny dodatek do tradycyjnych polskich dań obiadowych. Czy to będą schabowe, gulasz czy ziemniaczana zapiekanka, to z ta surówką będą smakować jeszcze lepiej. Proste tanie składniki, a wiele smaku i mnóstwo składników odżywczych. I ta chrzanowa nutka...

SKŁADNIKI

  • 1 nieduża główka czerwonej kapusty
  • 2 marchewki
  • 1 kwaskowe jabłko
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • Sos:
  • 2 łyżki majonezu
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka chrzanu
  • sól i pieprz
  • sok z cytryny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Składniki sosu wymieszać i odstawić.
  • Kapustę oczyścić i poszatkować, delikatnie posolić, odstawić.
  • Marchew obrać i pokroić w zapałki lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  • Jabłko umyć, obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, skropić sokiem z cytryny.
  • Natkę opłukać, osuszyć i posiekać. Wymieszać kapustę z marchewką jabłkiem i pietruszką.
  • Do surówki wlać sos, wymieszać dokładnie, aby pokrył wszystkie składniki.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?
Anna Szubińska

Redaktorka w dziale Rozrywka w "Super Expressie". Jestem absolwentką Uniwersytetu Warszawskiego, związaną zawodowo z prasą od 2008 roku. W 2016 r. rozpoczęłam przygodę z mediami internetowymi w Grupie ZPR Media. W wolnych …

więcej