Prosta i tania surówka z kapusty z ogórkiem i groszkiem konserwowym

Surówka z kapusty z groszkiem i ogórkiem
Autor: Shutterstock Surówka z kapusty z groszkiem i ogórkiem w szklanej misie na drewnianym stole.
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Wystarczy kawałek dowolnej kapusty, puszka groszku i ogórek by przygotować szybka, smaczną i tanią surówkę obiadową. Składniki można połączyć majonezem, majonezem wymieszanym w ulubionych proporcjach z jogurtem naturalnym lub po prostu skropić oliwą i sokiem z cytryny. Ta prosta i tania surówka w każdej wersji smakuje dobrze.

SKŁADNIKI

  • 0,5 niedużej główki kapusty
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • 1 ogórek wężowy
  • 3 łyżki majonezu
  • pieprz i sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kapustę umyć i osuszyć, poszatkować dość drobno. Oprószyć solą i odstawić.
  • Groszek odcedzić,przepłukać zimną wodą, osączyć.
  • Ogórka umyć i pokroić w paski lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  • Warzywa wymieszać, przyprawić solą i pieprzem do smaku, połączyć z majonezem.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek kulinarnych "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Miłośniczka dobrej kuchni i prostych przepisów. Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z …

więcej