Prosta i tania surówka z kapusty z ogórkiem i groszkiem konserwowym
2021-10-24
łatwy
15 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Wystarczy kawałek dowolnej kapusty, puszka groszku i ogórek by przygotować szybka, smaczną i tanią surówkę obiadową. Składniki można połączyć majonezem, majonezem wymieszanym w ulubionych proporcjach z jogurtem naturalnym lub po prostu skropić oliwą i sokiem z cytryny. Ta prosta i tania surówka w każdej wersji smakuje dobrze.
SKŁADNIKI
- 0,5 niedużej główki kapusty
- 1 puszka groszku konserwowego
- 1 ogórek wężowy
- 3 łyżki majonezu
- pieprz i sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kapustę umyć i osuszyć, poszatkować dość drobno. Oprószyć solą i odstawić.
- Groszek odcedzić,przepłukać zimną wodą, osączyć.
- Ogórka umyć i pokroić w paski lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Warzywa wymieszać, przyprawić solą i pieprzem do smaku, połączyć z majonezem.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?