Surówka z cukinii i marchewki na ostro - rozgrzewająca i pokrzepiająca
2022-04-03
łatwy
20 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Pikantna surówka z cukinii i marchewki to świeża, rozgrzewająca i pokrzepiająca sałatka obiadowa. Czosnek i papryczka chili dostarczają organizmowi związków, wzmacniających nasza odporność. Chrupiąca marchew i łagodna, pełna życiodajnych soków cukinia w połączeniu z wyrazistym sosem to niesamowicie chrupka i orzeźwiająca surówka.
SKŁADNIKI
- Na surówkę cukiniową:
- 500 g młodej cukinii, pokrojonej na makarony, długie nitki lub spiralki
- 200 g marchwi, pokrojonej na zapałkę lub startej na tarce
- 1 cebula, pokrojona w półkola
- Na sos do surówki z cukinii:
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 3 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1 łyżka miodu
- ½ łyżeczki soli
- 1 szczypta płatków chili (lub dwie, tak jak lubisz)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cukinię pokroić na długie makarony lub pokroić w cienkie słupki. Marchew pokroić na zapałkę lub zetrzeć na tarce.
- Cebulę przekroić wzdłuż na pół, następnie pokroić w poprzek na cienkie półkola.
- Czosnek drobno posiekać. Dodać do niego sok z cytryny, olej, miód, płatki chili i sól. Wymieszać na jednorodny sos.
- Sosem polać warzywa. Wymieszać. Odstawić na 15 minut lub jeść od razu.
CUKINIA: Dlaczego warto ją jeść? Co można zrobić z cukinii?