Surówka z cukinii i marchewki na ostro - rozgrzewająca i pokrzepiająca

Pikantna surówka z cukinii i marchewki - rozgrzewająca i pokrzepiająca
Autor: Shutterstock.com Pikantna surówka z cukinii i marchewki - rozgrzewająca i pokrzepiająca
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Pikantna surówka z cukinii i marchewki to świeża, rozgrzewająca i pokrzepiająca sałatka obiadowa. Czosnek i papryczka chili dostarczają organizmowi związków, wzmacniających nasza odporność. Chrupiąca marchew i łagodna, pełna życiodajnych soków cukinia w połączeniu z wyrazistym sosem to niesamowicie chrupka i orzeźwiająca surówka. 

SKŁADNIKI

  • Na surówkę cukiniową:
  • 500 g młodej cukinii, pokrojonej na makarony, długie nitki lub spiralki
  • 200 g marchwi, pokrojonej na zapałkę lub startej na tarce
  • 1 cebula, pokrojona w półkola
  • Na sos do surówki z cukinii:
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 łyżka miodu
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 szczypta płatków chili (lub dwie, tak jak lubisz)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cukinię pokroić na długie makarony lub pokroić w cienkie słupki. Marchew pokroić na zapałkę lub zetrzeć na tarce.
  • Cebulę przekroić wzdłuż na pół, następnie pokroić w poprzek na cienkie półkola.
  • Czosnek drobno posiekać. Dodać do niego sok z cytryny, olej, miód, płatki chili i sól. Wymieszać na jednorodny sos. 
  • Sosem polać warzywa. Wymieszać. Odstawić na 15 minut lub jeść od razu. 
CUKINIA: Dlaczego warto ją jeść? Co można zrobić z cukinii?

Surówki obiadowe: 21 przepisów na pyszne sałatki do obiadu

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej