Orzeźwiająca surówka z marchewki Magdy Gessler
2021-10-07
łatwy
15 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Surówka z marchewki Magdy Gessler podbiła serca restauratorów i klientów restauracji z Kuchennych Rewolucji. Prosty dodatek do tradycyjnej surówki z marchewki z dodatkiem jabłka dodaje jej charakteru. Warto skorzystać z triku słynnej restauratorki i dodać marchewce nie tylko pikanterii, ale też korzyści dla zdrowia.
SKŁADNIKI
- 400 g marchewki
- 200 g jabłek
- 10 g chrzanu
- kilka łyżek śmietany
- sól, pieprz, cukier do smaku
- garść orzechów włoskich do dekoracji
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Marchew obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
- Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
- Chrzan łączymy ze śmietaną, mieszamy z marchwią i jabłkami i doprawiamy solą, pieprzem i ewentualnie cukrem.
- Orzechy uprażyć na suchej patelni i posypać nimi surówkę.
Beszamel: Marchew – dlaczego warto jeść marchewkę?