Świeża sałatka z ogórka i ananasa
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Świeża sałatka z ogórka i ananasa z rukolą uświetni każdy stół. Doskonale sprawdzi się jako dodatek eleganckiego obiadu, idealnie pasuje do grillowanym mięs. Soczysta, aromatyczna i lekko pikantna dzięki rukoli wzbudzi pożądanie każdego smakosza.
Przepis przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 ananas, świeży i dojrzały
- 4 ogórki gruntowe lub 2 wężowe
- 2 łyżki oliwy
- 1 cytryna
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- czarny pieprz do smaku
- 1 opakowanie rukoli około, 100 g liści
- kolorowy pieprz do dekoracji
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ananasa obrać zgodnie z załączoną instrukcją, pokroić w kostkę.
- Ogórka gruntowego obrać, wężowego lub innego z cienką skórką nie obierać, pokroić w kostkę.
- Z soku z cytryny, 1 łyżki wody, 2 łyżek oliwy, cukru i soli przygotować dressing, wszystko dokładnie miksując.
- Wymieszać ananasa z ogórkiem, polać dressingiem i pozostawić na 20 minut.
- Na dnie niskiej salaterki ułożyć rukolę, dodać ananasa i ogórka, lekko przemieszać, oprószyć zmielonym pieprzem kolorowym i od razu podawać. Delikatne liście rukoli w kontakcie z kwasem szybko wiotczeją.