Świeża sałatka z ogórka i ananasa

2021-03-29
Świeża sałatka z ogórka i ananasa
Autor: Shutterstock Soczysty ananas, chrupki ogórek i pikantna rukola w idealnej sałatce do mięs
łatwy
20 min
4

Świeża sałatka z ogórka i ananasa z rukolą uświetni każdy stół. Doskonale sprawdzi się jako dodatek eleganckiego obiadu, idealnie pasuje do grillowanym mięs. Soczysta, aromatyczna i lekko pikantna dzięki rukoli wzbudzi pożądanie każdego smakosza.

Przepis  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 ananas, świeży i dojrzały
  • 4 ogórki gruntowe lub 2 wężowe
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 cytryna
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • czarny pieprz do smaku
  • 1 opakowanie rukoli około, 100 g liści
  • kolorowy pieprz do dekoracji

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ananasa obrać zgodnie z załączoną instrukcją, pokroić w kostkę.
  • Ogórka gruntowego obrać, wężowego lub innego z cienką skórką nie obierać, pokroić w kostkę. 
  • Z soku z cytryny, 1 łyżki wody, 2 łyżek oliwy, cukru i soli przygotować dressing, wszystko dokładnie miksując. 
  • Wymieszać ananasa z ogórkiem, polać dressingiem i pozostawić na 20 minut.
  • Na dnie niskiej salaterki ułożyć rukolę, dodać ananasa i ogórka, lekko przemieszać, oprószyć zmielonym pieprzem kolorowym i od razu podawać. Delikatne liście rukoli w kontakcie z kwasem szybko wiotczeją.