Obłędna sałatka z fasolki szparagowej i młodych ziemniaczków. Sprawdzi się na obiad lub kolację
2023-06-29
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Ta sałatka z fasoli szparagowej i młodych ziemniaczków z powodzeniem zastąpi ciepły obiad, lunch lub kolację. To kompozycja składników bogatych w roślinne białko, węglowodany i błonnik. Z dodatkiem najlepszego białka zwierzęcego, jakim są jajka, nie tylko nasyci, ale też odżywi i zapewni dzienną dawkę witamin dzięki surowym dodatkom.
SKŁADNIKI
- 500 g świeżej fasolki szparagowej - żółtej lub zielonej
- mała cebula
- 500 g młodych ziemniaków
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 4 łyżki oliwy lub oleju
- 2 łyżki soku z cytryny lub łyżka octu winnego
- garść posiekanego koperku
- pół łyżeczki soli
- spora szczypta pieprzu
- do sałatki można też dodać rzodkiewki pokrojone w plasterki i drobno pokrojony szczypiorek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki i fasolkę ugotować w osolonym wrzątku.
- W czasie gdy warzywa będą się gotować przygotować sos - posiekaną cebulę wymieszać z solą i pieprzem, lekko zgnieść. Dodać oliwę, sok z cytryny lub ocet, pieprz oraz koperek i szczypiorek.
- Tak przygotowanym sosem poleć jeszcze ciepłe ziemniaczki, wymieszać i odstawić do ostygnięcia.
- Dodać ugotowaną fasolkę, wymieszać, udekorować jajkami pokrojonymi w ćwiartki, ewentualnie także rzodkiewką w plasterkach. Sprawdzić, czy sałatki nie należy dosolić i dodać pieprzu. Podawać natychmiast.
Fasolka szparagowa. Jakie właściwości mają fasolowe strączki? Co można zrobić z fasolki szparagowej?