Obiadowa surówka z kapusty pekińskiej, która nie ma sobie równych
2022-03-15
łatwy
20 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Istnieje wiele przepisów na surówkę z kapusty pekińskiej. Nie ma sobie równych jednak surówka z kapusty pekińskiej, pora, jabłka i papryki z dodatkiem majonezu, jogurtu i soku z cytryny. Tak przyrządzona surówka z pekinki jest chrupka, pikantna, słodk i kwaśna zarazem. Absolutny hit sałatkowy do obiadu!
SKŁADNIKI
- 1/2 główki kapusty pekińskiej
- 1 kawałek pora (około 15 cm), tylko biała część, zieloną pozostaw do zupy jarzynowej lub rosołu
- 1 zielona papryka
- 1 jabłko
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 1/2 pęczka koperku
- 3 łyżki majonezu tradycyjnego lub wegańskiego
- 3 łyżki jogurtu naturalnego lub roślinnego zamiennika
- 3 łyżki soku z cytryny
- cukier, sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kapustę posiekać na cienkie paseczki lub pokroić na kwadraty wielkości znaczka pocztowego.
- Pora pokroić na krążki. Paprykę i jabłko pokroić w kosteczkę lub zetrzeć na tarce o dużych otworach.
- Natkę pietruszki i koperek posiekać drobno.
- Wszystkie warzywa wymieszać razem. Dodać do nich majonez, jogurt, sok z cytryny. Wymieszać.
- Spróbować i ewentualnie doprawić cukrem, solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Podawać od razu!
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?