Obiadowa surówka z kapusty pekińskiej, która nie ma sobie równych

Obiadowa surówka z kapusty pekińskiej, która nie ma sobie równych
Autor: Shutterstock.com Obiadowa surówka z kapusty pekińskiej, która nie ma sobie równych
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Istnieje wiele przepisów na surówkę z kapusty pekińskiej. Nie ma sobie równych jednak surówka z kapusty pekińskiej, pora, jabłka i papryki z dodatkiem majonezu, jogurtu i soku z cytryny. Tak przyrządzona surówka z pekinki jest chrupka, pikantna, słodk i kwaśna zarazem. Absolutny hit sałatkowy do obiadu! 

SKŁADNIKI

  • 1/2 główki kapusty pekińskiej
  • 1 kawałek pora (około 15 cm), tylko biała część, zieloną pozostaw do zupy jarzynowej lub rosołu
  • 1 zielona papryka
  • 1 jabłko
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1/2 pęczka koperku
  • 3 łyżki majonezu tradycyjnego lub wegańskiego
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego lub roślinnego zamiennika
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • cukier, sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kapustę posiekać na cienkie paseczki lub pokroić na kwadraty wielkości znaczka pocztowego.
  • Pora pokroić na krążki. Paprykę i jabłko pokroić w kosteczkę lub zetrzeć na tarce o dużych otworach. 
  • Natkę pietruszki i koperek posiekać drobno.
  • Wszystkie warzywa wymieszać razem. Dodać do nich majonez, jogurt, sok z cytryny. Wymieszać. 
  • Spróbować i ewentualnie doprawić cukrem, solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Podawać od razu! 
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?

Surówki obiadowe: 21 przepisów na pyszne sałatki do obiadu

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej