Niskokaloryczna sałatka do pracy lub do obiadu: przepis z truskawkami i brokułami
2021-06-28
łatwy
15 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Niskokaloryczna sałatka sezonowa to przebojowy przepis na lekki lunch do pracy lub pyszny dodatek do obiadu. A może nawet do grilla. Moim zdaniem sałatka z truskawek i brokułów pasuje do wszystkiego. Wypróbujcie koniecznie i podzielcie się z nami swoją opinią!
Jak przyrządzić niskokaloryczną sałatkę?
- Podstawą sałatki dietetycznej sa warzywa i owoce o niskiej kaloryczności. Należą do nich wszelkiego rodzaju zielone warzywa: sałaty, ale także kapusta, kalarepa i brokuły. Porcja 100 g brokułow to tylko 33 kcal. Większość owoców zawiera sporo cukru, ale taka sama porcja 100 g, czyli 10-12 sztuk truskawek to drugie 33 kcal.
- Ser feta jest tłusty, ale nie radzę wybierać do sałatki chudego. Tłusta feta jest kremowa i pokryje składniki sałatki pysznym sosem. Poza tym to zdrowy tłuszcz, którego potrzebuje nasze ciało, skóra, włosy i paznokcie. To także porcja lekkostrawnego białka. pamietać należy, że feta jest słona i nie szafować już solą.
- Zdaniem wielu dietetyków niezbędny jest też dodatek orzechów lub pestek. Zawarte w nich nienasycone tłuszcze wzmocnią nasz układ nerwowy.
- Gdy już zgromadzicie składniki, wystarczy wszystko wymieszać i gotowe.
- Porcja sałatki przygotowanej według tego przepisu, to 180 kcal.
SKŁADNIKI
- 1 dorodny brokuł
- 250 g truskawek
- 100 g sera feta
- 2 łyżki orzeszków piniowych
- 1 łyżka posiekanych liści bazylii
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka oliwy
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Brokuła podzielić na różyczki. Ugotować al dente w osolonym wrzątku lub po prostu zbalnszuj przez 2-3 minuty w gorącej wodzie.
- Truskawki pokroić na ćwiartki. Ser feta pokroić w kostkę.
- Orzeszki piniowe uprażyć na suchej patelni.
- W misce wymieszać brokuły, truskawki, ser feta, posiekane liście bazylii, prażone orzeszki.
- Polać oliwą i sokiem z cytryny i ponownie wymieszać.
- Schłodzić w lodówce przez 30 minut.
Beszamel: Truskawki - właściwości truskawek. Dlaczego warto jeść truskawki?