Niskokaloryczna sałatka do pracy lub do obiadu: przepis z truskawkami i brokułami

Niskokaloryczna sałatka do pracy lub do obiadu: przepis z truskawkami i brokułami
Autor: Shutterstock.com
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Niskokaloryczna sałatka sezonowa to przebojowy przepis na lekki lunch do pracy lub pyszny dodatek do obiadu. A może nawet do grilla. Moim zdaniem sałatka z truskawek i brokułów pasuje do wszystkiego. Wypróbujcie koniecznie i podzielcie się z nami swoją opinią! 

Jak przyrządzić niskokaloryczną sałatkę?

  • Podstawą sałatki dietetycznej sa warzywa i owoce o niskiej kaloryczności. Należą do nich wszelkiego rodzaju zielone warzywa: sałaty, ale także kapusta, kalarepa i brokuły. Porcja 100 g brokułow to tylko 33 kcal. Większość owoców zawiera sporo cukru, ale taka sama porcja 100 g, czyli 10-12 sztuk truskawek to drugie 33 kcal.
  • Ser feta jest tłusty, ale nie radzę wybierać do sałatki chudego. Tłusta feta jest kremowa i pokryje składniki sałatki pysznym sosem. Poza tym to zdrowy tłuszcz, którego potrzebuje nasze ciało, skóra, włosy i paznokcie. To także porcja lekkostrawnego białka. pamietać należy, że feta jest słona i nie szafować już solą.
  • Zdaniem wielu dietetyków niezbędny jest też dodatek orzechów lub pestek. Zawarte w nich nienasycone tłuszcze wzmocnią nasz układ nerwowy. 
  • Gdy już zgromadzicie składniki, wystarczy wszystko wymieszać i gotowe.
  • Porcja sałatki przygotowanej według tego przepisu, to 180 kcal. 

SKŁADNIKI

  • 1 dorodny brokuł
  • 250 g truskawek
  • 100 g sera feta
  • 2 łyżki orzeszków piniowych
  • 1 łyżka posiekanych liści bazylii
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka oliwy
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Brokuła podzielić na różyczki. Ugotować al dente w osolonym wrzątku lub po prostu zbalnszuj przez 2-3 minuty w gorącej wodzie.
  • Truskawki pokroić na ćwiartki. Ser feta pokroić w kostkę. 
  • Orzeszki piniowe uprażyć na suchej patelni. 
  • W misce wymieszać brokuły, truskawki, ser feta, posiekane liście bazylii, prażone orzeszki.
  • Polać oliwą i sokiem z cytryny i ponownie wymieszać. 
  • Schłodzić w lodówce przez 30 minut. 
Beszamel: Truskawki - właściwości truskawek. Dlaczego warto jeść truskawki?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej