Najlepsza surówka z kiszonej kapusty. Już nie będziesz chciał robić jej inaczej

Surówka z kiszonej kapusty
Autor: Shutterstock Surówka z kiszonej kapusty w tej wersji zawiera rodzynki i chili.
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

To połączenie może się wydawać na pierwszy rzut oka nieco kontrowersyjne, ale kiszoną kapustę w tej wersji warto spróbować. Słodkie rodzynki świetnie przełamują i wbrew pozorom podkreślają smak kapusty. Ostre chili podbija całość, dodając surówce lekkiego kopa. Całość robi wrażenie.

SKŁADNIKI

  • 350 g kiszonej kapusty
  • 4 łyżki rodzynek
  • 1 papryczka chili
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego
  • 3 łyżki wody
  • 1 łyżeczka miodu akacjowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rodzynki zalać gorąca woda i zostawić na 15 minut.
  • Kapustę odcisnąć i w razie potrzeby pokroić.
  • Chili umyć, oczyścić z nasion i posiekać.
  • Olej wymieszać z wodą i miodem.
  • Rodzynki odsączyć i dodać do kapusty razem z chili.
  • Polać sosem z oleju, wody i miody i wymieszac.
Dlaczego warto jeść rodzynki? Skąd się biorą rodzynki?
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej