Najłatwiejsza cykoria z patelni: przepis na karmelizowaną cykorię na ciepło

Najłatwiejsza cykoria z patelni: przepis na karmelizowaną cykorię na ciepło
Autor: Shutterstock.com Cykoria z patelni karmelizowana z octem balsamicznym
łatwy
10 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Najczęściej cykorię przerabiamy na surówkę. Jednak to pyszne warzywo można również jeść na ciepło. Oto najłatwiejsza, najprostsza z prostych, cykoria z patelni. Karmelizowana z octem balsamicznych cykoria pod wpływem ciepła uwalnia całą swoją słodycz i delikatność. Po prostu pycha! 

Cykoria, dlaczego warto ją jeść?

Cykoria ma nieco gorzkawy smak. Ale to właśnie ta goryczka pobudza nasz apetyt. I bardzo dobrze! Zalecana jest szczególnie osobom dbającym o linię (w 100 g cykorii jest 21 kcal; średnia główka to tylko 32 kcal). Sprawdź, dlaczego jeszcze warto ją jeść.

SKŁADNIKI

  • 8 cykorii, przeciętych wzdłuż
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 50 ml octu balsamicznego
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Z połówek cykorii usuń głąbiki - zgrubiałą stożkową łodygę z której wyrastają liście. Staraj się wyciąć tyle, żeby liście się nie rozpadły.
  • Na patelni rozgrzej oliwę. Ułóż cykorie przecięciem do dołu. Przypraw solą i pieprzem. Smaż do zrumienienia. Odwróć i ponownie zrumień z drugiej strony.
  • Gdy cykoria jest już miękka i nieco szklista, dodaj ocet balsamiczny. Polewaj cykorię mieszaniną balsamico i tłuszczu z patelni. Smaż około 2 minut, aby soki odparowały.
  • Podawaj od razu, póki cykoria jest ciepła.
OGROMNE promocje w Biedronce. Szynka za 1 zł, masło za 3 zł, lody i czekolady za DARMO!
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej