Najłatwiejsza cykoria z patelni: przepis na karmelizowaną cykorię na ciepło
2021-04-17
łatwy
10 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Najczęściej cykorię przerabiamy na surówkę. Jednak to pyszne warzywo można również jeść na ciepło. Oto najłatwiejsza, najprostsza z prostych, cykoria z patelni. Karmelizowana z octem balsamicznych cykoria pod wpływem ciepła uwalnia całą swoją słodycz i delikatność. Po prostu pycha!
Cykoria, dlaczego warto ją jeść?
Cykoria ma nieco gorzkawy smak. Ale to właśnie ta goryczka pobudza nasz apetyt. I bardzo dobrze! Zalecana jest szczególnie osobom dbającym o linię (w 100 g cykorii jest 21 kcal; średnia główka to tylko 32 kcal). Sprawdź, dlaczego jeszcze warto ją jeść.
SKŁADNIKI
- 8 cykorii, przeciętych wzdłuż
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 50 ml octu balsamicznego
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Z połówek cykorii usuń głąbiki - zgrubiałą stożkową łodygę z której wyrastają liście. Staraj się wyciąć tyle, żeby liście się nie rozpadły.
- Na patelni rozgrzej oliwę. Ułóż cykorie przecięciem do dołu. Przypraw solą i pieprzem. Smaż do zrumienienia. Odwróć i ponownie zrumień z drugiej strony.
- Gdy cykoria jest już miękka i nieco szklista, dodaj ocet balsamiczny. Polewaj cykorię mieszaniną balsamico i tłuszczu z patelni. Smaż około 2 minut, aby soki odparowały.
- Podawaj od razu, póki cykoria jest ciepła.
OGROMNE promocje w Biedronce. Szynka za 1 zł, masło za 3 zł, lody i czekolady za DARMO!