Meksykańska sałatka z kukurydzy, awokado i papryki
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Meksykańska sałatka z gotowanej kukurydzy, świeżej papryki i kremowego awokado jest chrupiąca i rześka, dzięki dodatkowi soku z limony. Majonez w tej sałatce jedynie łączy wszystkie składniki. Pikanterii daniu dodaje sproszkowana chili. To sałatka zarówno na chłodne, jak i upalne dni. Sałatka z kukurydzy pasuje do pieczonych i smażonych mięs. Można ją podać także jako przekąskę lub przystawkę.
SKŁADNIKI
- 2 puszki kukurydzy lub 6 kolb kukurydzy wcześniej ugotowanych i wystudzonych
- 1 awokado
- 1 papryka
- 1 cebula
- 2 łyżki naci kolendry
- pół szklanki majonezu
- 2 łyżki soku z limony
- ćwierć łyżeczki chili
- ćwierć łyżeczki suszonego czosnku lub 1 ząbek
- do smaku sól i świeżo zmielony pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kukurydzę odsączyć.
- Cebulę drobno pokroić.
- Awokado obrać, wypestkowac, pokroić w drobną kostkę i skropić dwoma łyżkami soku z limony.
- Paprykę pokroić w drobną kostkę.
- Majonez wymieszać z papryką i drobno posiekaną natką kolendry.
- W misce wymieszać kukurydzę, paprykę, cebulę i awokado razem z sokiem z limony.
- Dodać majonez, dobrze wymieszać.
- Podawać do grillowanych, smażonych lub pieczonych mięs.