Mega prosta sałatka z kalarepy z ogórkiem i koperkiem

Sałatka z kalarepki z ogórkiem i koperkiem
Autor: Shutterstock Sałatka z kalarepki z ogórkiem i koperkiem to bardzo odświeżająca przekąska.
łatwy
15 min
2

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Sałatka z kalarepki z ogórkiem i koperkiem jest bardzo szybka w przygotowaniu, smaczna i niezwykle odświeżająca. Miks superrześkich w smaku warzyw - lekko ostrej kalarepki, słodkawego ogórka i aromatycznego koperku daje w efekcie bardzo przyjemne połączenie podkreślone dodatkowo lekko kwaskowym smakiem jogurtu.

SKŁADNIKI

  • 2 nieduże kalarepki
  • 1 wężowy ogórek lub 2-3 gruntowe
  • 2 łyżki koperku siekanego
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego kremowego
  • sól i biały pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ogórka umyć i pokroić na ćwierćplasterki, oprószyć solą i odstawić na 10 minut.
  • Kalarepkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wymieszać z koperkiem.
  • Ogórka odcedzić z nadmiaru płynu, dodać do kalarepki z koperkiem, przyprawić, zalać jogurtem i wymieszać.
  • Surówka z kalarepki najlepiej smakuje lekko schłodzona.
Cudowne ogórki – czy warto je jeść, co z nich zrobić?
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej