Mega prosta sałatka z kalarepy z ogórkiem i koperkiem
2021-06-15
łatwy
15 min
2
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Sałatka z kalarepki z ogórkiem i koperkiem jest bardzo szybka w przygotowaniu, smaczna i niezwykle odświeżająca. Miks superrześkich w smaku warzyw - lekko ostrej kalarepki, słodkawego ogórka i aromatycznego koperku daje w efekcie bardzo przyjemne połączenie podkreślone dodatkowo lekko kwaskowym smakiem jogurtu.
SKŁADNIKI
- 2 nieduże kalarepki
- 1 wężowy ogórek lub 2-3 gruntowe
- 2 łyżki koperku siekanego
- 2 łyżki jogurtu naturalnego kremowego
- sól i biały pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ogórka umyć i pokroić na ćwierćplasterki, oprószyć solą i odstawić na 10 minut.
- Kalarepkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wymieszać z koperkiem.
- Ogórka odcedzić z nadmiaru płynu, dodać do kalarepki z koperkiem, przyprawić, zalać jogurtem i wymieszać.
- Surówka z kalarepki najlepiej smakuje lekko schłodzona.
Cudowne ogórki – czy warto je jeść, co z nich zrobić?