Mega prosta sałatka z kalarepy z ogórkiem i koperkiem
      2021-06-15
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          15 min
      
      
        
          2
      
    Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Sałatka z kalarepki z ogórkiem i koperkiem jest bardzo szybka w przygotowaniu, smaczna i niezwykle odświeżająca. Miks superrześkich w smaku warzyw - lekko ostrej kalarepki, słodkawego ogórka i aromatycznego koperku daje w efekcie bardzo przyjemne połączenie podkreślone dodatkowo lekko kwaskowym smakiem jogurtu.
SKŁADNIKI
- 2 nieduże kalarepki
 - 1 wężowy ogórek lub 2-3 gruntowe
 - 2 łyżki koperku siekanego
 - 2 łyżki jogurtu naturalnego kremowego
 - sól i biały pieprz
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ogórka umyć i pokroić na ćwierćplasterki, oprószyć solą i odstawić na 10 minut.
 - Kalarepkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wymieszać z koperkiem.
 - Ogórka odcedzić z nadmiaru płynu, dodać do kalarepki z koperkiem, przyprawić, zalać jogurtem i wymieszać.
 - Surówka z kalarepki najlepiej smakuje lekko schłodzona.
 
Cudowne ogórki – czy warto je jeść, co z nich zrobić?