Letnia surówka z selera naciowego, małosolnych i cebuli - sezonowa bomba witaminowa
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Surówka z selera naciowego, małosolnych i cebuli, z dodatkiem ziół i sosu winegret, to świetny dodatek do letnich obiadów. Niskokaloryczna, wręcz odchudzająca - ze względu na właściwości selera i ogórków - jest też bardzo chrupiąca i orzeźwiająca w smaku.
Seler naciowy to nie jest moje ulubione warzywo, choć doceniam jego prozdrowotne zalety. Ale w tej surówce nabiera dla mnie uroku i smakuje mi. Lubię tę kompozycję nie tylko z powodu jej smaku, ale także dlatego, że wszystkie warzywa w niej są chrupiące i mają bardzo orzeźwiający, a jednocześnie zdecydowany smak. Według mnie ta surówka doskonale pasuje do dań z drobiu, stanowiąc dla nich ciekawy kontrapunkt.
SKŁADNIKI
- 1 nieduży seler naciowy
- 5-6 ogórków małosolnych
- 1 duża cebula
- sos winegret
- posiekana zielenina - do tej surówki pasuje koper, natka, szczypiorek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Selera umyć, osuszyć i pokroić w plasterki.
- Ogórki pokroić w półplasterki albo w grubszą kostkę
- Cebulę pokroić w półplasterki, zieleninę posiekać.
- Warzywa wymieszać, przygotować sos winegret, polać surówkę i wymieszać.