Lekka sałatka z grzybami leśnymi
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Świeżo zebrane grzyby leśne można wykorzystać na wiele sposobów: usmażyć, ugotować, ususzyć albo zrobić z nich przetwory na zimę. Mniej popularnym sposobem, a równie smacznym jest wykorzystanie ich w sałatkach. Lekka sałatka z grzybami leśnymi z powodzeniem zastąpi lunch.
SKŁADNIKI
- główka dowolnej sałaty (masłowej, lodowej itp.)
- 25 dag leśnych grzybów
- 20 dag czerwonej cebuli
- 3 łyżki masła
- gałązka bazylii
- pół pęczka szczypiorku
- 2 łyżki octu winnego
- 6 łyżek oliwy
- sól
- pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Sałatę umyć, osuszyć, porwać na duże strzępy. Grzyby dokładnie oczyścić. Pokroić na równe kawałki. Cebulę obrać i jak najdrobniej posiekać.
- Na dużej patelni rozpuścić masło i na nim zeszklić czerwoną cebulę. Następnie dodać do niej grzyby. Smażyć, mieszając, ok. 5 min.
- Otrzymany sos przecedzić. Wlać do niego ocet winny. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Sos zredukować, mieszając go z dolewaną stopniowo oliwą.
- Grzyby ułożyć na sałacie, polać sosem, posypać bazylią i szczypiorkiem.