Lekka sałatka z grzybami leśnymi

Lekka sałatka z grzybami leśnymi
Autor: photos.com Podsmażone grzyby leśne mogą stanowić podstawę aromatycznej sałatki
łatwy
20 min
4

Świeżo zebrane grzyby leśne można wykorzystać na wiele sposobów: usmażyć, ugotować, ususzyć albo zrobić z nich przetwory na zimę. Mniej popularnym sposobem, a równie smacznym jest wykorzystanie ich w sałatkach. Lekka sałatka z grzybami leśnymi z powodzeniem zastąpi lunch.

SKŁADNIKI

  • główka dowolnej sałaty (masłowej, lodowej itp.)
  • 25 dag leśnych grzybów
  • 20 dag czerwonej cebuli
  • 3 łyżki masła
  • gałązka bazylii
  • pół pęczka szczypiorku
  • 2 łyżki octu winnego
  • 6 łyżek oliwy
  • sól
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Sałatę umyć, osuszyć, porwać na duże strzępy. Grzyby dokładnie oczyścić. Pokroić na równe kawałki. Cebulę obrać i jak najdrobniej posiekać.
  • Na dużej patelni rozpuścić masło i na nim zeszklić czerwoną cebulę. Następnie dodać do niej grzyby. Smażyć, mieszając, ok. 5 min.
  • Otrzymany sos przecedzić. Wlać do niego ocet winny. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Sos zredukować, mieszając go z dolewaną stopniowo oliwą.
  • Grzyby ułożyć na sałacie, polać sosem, posypać bazylią i szczypiorkiem.
Agnieszka Grotek
Dziennikarka "Super Biznesu"
więcej