Krucha i soczysta surówka z kapusty pekińskiej i marchewki
2021-03-31
łatwy
20 min
4
Surówka z kapusty pekińskiej i marchewki to doskonały pomysł na zdrową porcję warzyw. Tajemnica tej pysznej surówki tkwi w azjatyckim sosie przygotowanych z ogólnie dostępnych produktów. Trochę masła orzechowego, trochę sosu sojowego i miodu - sos gotowy. Może być bardziej pikantny, gdy dodacie pastę z ostrej papryki.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 3 szklanki posiekanej kapusty pekińskiej
- 1,5 szklanki startej marchewki
- 1 pęczek zielonej cebulki, posiekany
- 1 garść liści mięty, świeżych
- 2,5 łyżki masła orzechowego z orzechów ziemnych
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżeczki sosu Sriracha lub pasty z ostrej papryki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wymieszać w misce posiekaną kapustę pekińską, startą marchewkę i zieloną cebulę. Dodać porwane liście mięty.
- W oddzielnym naczyniu zmiksować masło orzechowe z sosem sojowym, miodem i sosem Sriracha.
- Surówkę zalać sosem i wymieszać.