Krucha i soczysta surówka z kapusty pekińskiej i marchewki

Krucha i soczysta surówka z kapusty pekińskiej i marchewki
Autor: Shutterstock
łatwy
20 min
4

Surówka z kapusty pekińskiej i marchewki to doskonały pomysł na zdrową porcję warzyw. Tajemnica tej pysznej surówki tkwi w azjatyckim sosie przygotowanych z ogólnie dostępnych produktów. Trochę masła orzechowego, trochę sosu sojowego i miodu - sos gotowy. Może być bardziej pikantny, gdy dodacie pastę z ostrej papryki. 


Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 3 szklanki posiekanej kapusty pekińskiej
  • 1,5 szklanki startej marchewki
  • 1 pęczek zielonej cebulki, posiekany
  • 1 garść liści mięty, świeżych
  • 2,5 łyżki masła orzechowego z orzechów ziemnych
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżeczki sosu Sriracha lub pasty z ostrej papryki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wymieszać w misce posiekaną kapustę pekińską, startą marchewkę i zieloną cebulę. Dodać porwane liście mięty.
  • W oddzielnym naczyniu zmiksować masło orzechowe z sosem sojowym, miodem i sosem Sriracha.
  • Surówkę zalać sosem i wymieszać.