Kremowa mizeria taty - z koperkiem i granatem
2021-09-29
łatwy
15 min
4
Dieta bezglutenowa
To była specjalność mojego taty - mizerię robił na tak wiele sposobów, że trudno było zliczyć. I co najdziwniejsze, mimo że zawsze używał minimum produktów i w zdecydowanej części się one powtarzały, to za każdym razem potrafił wyczarować nieco inny smak dania. Ta wersja - z koperkiem i granatem, była moją ulubioną.
SKŁADNIKI
- 2 ogórki wężowe
- 5-6 gałązek koperku
- 2-3 łyżki ziaren granatu
- 1 małe opakowanie śmietany kremówki
- kilka kropli cytryny
- sól
- 1/2 łyżeczki cukru pudru (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ogórki umyć, obrać ze skórki i pokroić w niezbyt cienkie plastry.
- Ogórki posolić i odstawić na 10 minut. Po tym czasie odlać płyn.
- Koperek umyć, osuszyć i pokroić, ale niezbyt drobno. Ogórki wymieszać z koperkiem i granatem. Skropić cytryną.
- Śmietanę lekko ubić z cukrem i odrobiną soli. Wystarczą 1-2 minuty, aby nabrała puszystości, nie musi być sztywna.
- Mizerię wymieszać ze śmietaną. Od razu podawać.
Cudowne ogórki – czy warto je jeść, co z nich zrobić?