Kremowa mizeria taty - z koperkiem i granatem

Mizeria z koperkiem i granatem
Autor: Shutterstock Mizeria z koperkiem i granatem wygląda bardzo atrakcyjnie.
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

To była specjalność mojego taty - mizerię robił na tak wiele sposobów, że trudno było zliczyć. I co najdziwniejsze, mimo że zawsze używał minimum produktów i w zdecydowanej części się one powtarzały, to za każdym razem potrafił wyczarować nieco inny smak dania. Ta wersja - z koperkiem i granatem, była moją ulubioną.

SKŁADNIKI

  • 2 ogórki wężowe
  • 5-6 gałązek koperku
  • 2-3 łyżki ziaren granatu
  • 1 małe opakowanie śmietany kremówki
  • kilka kropli cytryny
  • sól
  • 1/2 łyżeczki cukru pudru (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ogórki umyć, obrać ze skórki i pokroić w niezbyt cienkie plastry.
  • Ogórki posolić i odstawić na 10 minut. Po tym czasie odlać płyn.
  • Koperek umyć, osuszyć i pokroić, ale niezbyt drobno. Ogórki wymieszać z koperkiem i granatem. Skropić cytryną.
  • Śmietanę lekko ubić z cukrem i odrobiną soli. Wystarczą 1-2 minuty, aby nabrała puszystości, nie musi być sztywna.
  • Mizerię wymieszać ze śmietaną. Od razu podawać.
Cudowne ogórki – czy warto je jeść, co z nich zrobić?

Sprawdź w galerii prosty sposób na obieranie granatów!

Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej