Idealna na Wielkanoc i kolację. Tę sałatkę chrzanową robię błyskawicznie i zawsze wszystkim smakuje

sałatka chrzanowa
Autor: Shutterstock Najlepszą sałatkę chrzanową zrobisz w 10 minut. Efekt końcowy jest urzekający.
łatwy
10 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Sałatka chrzanowa z dodatkiem jajek i kukurydzy to przepyszne małe danie, które podbije niejedno podniebienie. Wszystkie składniki idealnie się ze sobą komponują, a tarty chrzan ze słoiczka sprawia, że sałatka nabiera wybornego smaku. Przekonajcie się sami i sprawdźcie łatwy i szybki przepis na smakowitą sałatkę chrzanową.

Z czego zrobić sałatkę chrzanową?

Pełna smaku sałatka chrzanowa składa się z kilku produktów. Aż trudno uwierzyć, że do jej przygotowania wykorzystuje się tylko sześć artykułów spożywczych i dwie popularne przyprawy, które każdy ma w domu. Wszystkie składniki są łatwo dostępne przez cały rok, więc wyśmienitą sałatkę chrzanową można robić na okrągło.

Co jest potrzebne, aby przygotować pyszną sałatkę chrzanową w domu? Lista składników jest krótka i znalazły się na niej takie produkty jak:

  • tarty chrzan w słoiczku
  • ugotowane na twardo jajka
  • ogórki kiszone
  • kukurydza konserwowa
  • majonez
  • śmietana
  • przyprawy – sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Jak się robi sałatkę chrzanową?

To najłatwiejszy przepis na pyszną domową sałatkę chrzanową. Nie jest skomplikowany i nie wymaga wielu godzin przy kuchennym blacie. Dzięki temu, że wszystkie czynności są dokładnie opisane, przygotowanie tego znakomitego przysmaku jest banalnie łatwe. Sałatka chrzanowa uda się każdemu bez względu na stopień zaawansowania w domowym gotowaniu.

Jak więc przygotować smakowitą sałatkę chrzanową z dodatkiem jajek i kukurydzy? To łatwy i szybki przepis, ale jajka warto ugotować wcześniej. Po ostygnięciu jajka na twardo są łatwiejsze do obierania i krojenia.

  • 1. krok – posiekanie jajek
  • 2. krok – pokrojenie ogórków kiszonych i wymieszanie ich z jajkami oraz kukurydzą
  • 3. krok – wymieszanie składników z majonezem, śmietaną i tartym chrzanem
  • 4. krok – doprawienie sałatki chrzanowej
  • 5. krok – schłodzenie sałatki chrzanowej w lodówce

Jak podawać sałatkę chrzanową?

Przepis na najlepszą sałatkę chrzanową z jajkami i kukurydzą warto zapisać. Wystarczy raz ją przygotować, aby na stałe zagościła w domowym menu. Sałatka chrzanowa jest uniwersalna i smakuje zawsze. To pomysł na wyborną sałatkę na święta wielkanocne. Sprawdzi się na kolację i można podawać ją na imprezach. Z sałatką chrzanową pysznie smakuje pieczywo. Smacznym dodatkiem są także nachosy.

SKŁADNIKI

  • 2 małe słoiczki tartego chrzanu
  • 2 puszki kukurydzy konserwowej
  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • 3 ogórki kiszone
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka śmietany
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Obrane jajka pokroić w kostkę i przełożyć do miski.
  • Dodać pokrojone w kostkę ogórki kiszone i odsączoną kukurydzę. Wymieszać.
  • Dodać tarty chrzan, majonez i śmietanę. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.
  • Sałatkę wstawić do lodówki, aby smaki się przegryzły.
  • Podawać na różne okazje i święta jak Wielkanoc.
Jak zrobić dobry chrzan domowy?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej