Francuska sałata z kozim serem
2021-03-29

łatwy
10 min
4
Bardzo łatwe, smaczne i lekkie danie, doskonałe na upalne dni. Dobry gatunkowo ser kozi ma delikatny, ziołowy smak z wyczuwalną lekką nutką białego wytrawnego wina. Niedojrzałe sery są słodkawe, mają posmak świeżych owoców. Natomiast wyczuwalna w serze goryczka zawsze świadczy o jego niskiej jakości.
SKŁADNIKI
- 1 opakowanie gotowego miksu sałat
- 5 dag orzeszków piniowych lub płatków migdałów
- oliwa
- sok z cytryny
- 1 opakowanie koziego sera
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Sałaty umyć, dokładnie wysuszyć i podzielić na mniejsze części, jeśli będzie trzeba.
- Orzeszki piniowe (lub płatki migdałów) uprażyć na suchej patelni na złocisty kolor.
- Przygotować sos: sok cytrynowy wymieszać z solą i pieprzem, następnie dodać oliwę.
- Rozłożyć sałaty, położyć obok kozi serek.
- Całość posypać orzeszkami (lub płatkami migdałowymi) i obficie polać sosem.
- Podawać z ciemnym pieczywem z dodatkiem pestek słonecznika albo z bagietką.