Faszerowane buraczki: prosty przepis

2021-03-29
Faszerowane buraczki
Autor: thinkstockphotos.com Buraczki można nadziewać także farszami innymi niż podane w przepisie
łatwy
90 min
4

Farsz do buraczków przygotowuje się z filetów anchois, kaparów, ugotowanych na twardo jajek, ziół, musztardy i oliwy.

SKŁADNIKI

  • 6 średnich buraków,
  • 6 filecików anchois,
  • 2 jajka na twardo,
  • 1 łyżka kaparów,
  • 2 łyżki posiekanych ziół (natka pietruszki, bazylia, koperek),
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka octu winnego,
  • 1/2 łyżeczki musztardy typu Dijon

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Buraki szorujemy, smarujemy oliwą, zawijamy w folię aluminiową, następnie układamy na blasze i pieczemy w temp. 180º mniej więcej godzinę - sprawdzamy widelcem czy są mają już konsystencję al dente.
  • Po przestudzeniu obieramy je i wydrążamy ze środka część miąższu.
  • Znów smarujemy oliwą na zewnątrz i w środku.
  • Z pokrojonych filetów anchois, kaparów, jajek, ziół, musztardy i łyżki oliwy przyrządzamy farsz.
  • Nadziewamy nim buraki i odstawiamy w chłodne miejsce na pół godziny.