Faszerowane buraczki: prosty przepis
2021-03-29
łatwy
90 min
4
Farsz do buraczków przygotowuje się z filetów anchois, kaparów, ugotowanych na twardo jajek, ziół, musztardy i oliwy.
SKŁADNIKI
- 6 średnich buraków,
- 6 filecików anchois,
- 2 jajka na twardo,
- 1 łyżka kaparów,
- 2 łyżki posiekanych ziół (natka pietruszki, bazylia, koperek),
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżka octu winnego,
- 1/2 łyżeczki musztardy typu Dijon
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Buraki szorujemy, smarujemy oliwą, zawijamy w folię aluminiową, następnie układamy na blasze i pieczemy w temp. 180º mniej więcej godzinę - sprawdzamy widelcem czy są mają już konsystencję al dente.
- Po przestudzeniu obieramy je i wydrążamy ze środka część miąższu.
- Znów smarujemy oliwą na zewnątrz i w środku.
- Z pokrojonych filetów anchois, kaparów, jajek, ziół, musztardy i łyżki oliwy przyrządzamy farsz.
- Nadziewamy nim buraki i odstawiamy w chłodne miejsce na pół godziny.