Fałszywe małosolne: jak zrobić sałatkę z ogórków?

jak-zrobic-salatke-z-ogorkow-falszywe-malosolne.jpg
Autor: Shutterstock Sałatka z ogórków z koperkiem smakuje jak ogórki małosolne
łatwy
15 min
4

Fałszywe małosolne to surówka z ogórków dla tych, którzy nie chcą czekać na efekty dłużej niż godzinę. Fałszywe małosolne można przyrządzić w kilkanaście minut. Kolejne 30 zajmie oczekiwanie na konsumpcję. Do przygotowania tej nietypowej w smaku sałatki z ogórków wystarczy zaledwie kilka składników.

 Do przygotowania tej surówki możemy użyć gładkich ogórków sałatkowych, które nie nadają się do kiszenia. Smak  tej sałatki jest  naprawdę niezrównany, a przepis można modyfikować, dodając oprócz kopru i czosnku np. kawałek drobno posiekanej papryki, odrobinę świeżo startego chrzanu. Sałatka jest  bardzo łatwa do przygotowania, niedroga, idealna na grilla, jeśli zapomnieliśmy zakisić lub kupić małosolne.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 2-4 ogórki gruntowe
  • trzy lub cztery ząbki czosnku
  • pęczek koperku
  • łyżeczka soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

    Ogórki należy dokładnie umyć, obrać ze skórki i pokroić wzdłuż na niezbyt grube paski.

    Następnie trzeba przecisnąć czosnek przez wyciskarkę, utrzeć go z łyżeczką soli i tą gotową pastą natrzeć ogórki.

    Przyprawione paski ogórków wykłada się na półmisku i obficie posypuje posiekanym koperkiem.

    Tak przyrządzone ogórki powinny postać minimum 30 minut, po których powinny zadowolić podniebienie niejednego smakosza.

Magdalena Odziemczyk
więcej