Fałszywe małosolne: jak zrobić sałatkę z ogórków?
Fałszywe małosolne to surówka z ogórków dla tych, którzy nie chcą czekać na efekty dłużej niż godzinę. Fałszywe małosolne można przyrządzić w kilkanaście minut. Kolejne 30 zajmie oczekiwanie na konsumpcję. Do przygotowania tej nietypowej w smaku sałatki z ogórków wystarczy zaledwie kilka składników.
Do przygotowania tej surówki możemy użyć gładkich ogórków sałatkowych, które nie nadają się do kiszenia. Smak tej sałatki jest naprawdę niezrównany, a przepis można modyfikować, dodając oprócz kopru i czosnku np. kawałek drobno posiekanej papryki, odrobinę świeżo startego chrzanu. Sałatka jest bardzo łatwa do przygotowania, niedroga, idealna na grilla, jeśli zapomnieliśmy zakisić lub kupić małosolne.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 2-4 ogórki gruntowe
- trzy lub cztery ząbki czosnku
- pęczek koperku
- łyżeczka soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Ogórki należy dokładnie umyć, obrać ze skórki i pokroić wzdłuż na niezbyt grube paski.
Następnie trzeba przecisnąć czosnek przez wyciskarkę, utrzeć go z łyżeczką soli i tą gotową pastą natrzeć ogórki.
Przyprawione paski ogórków wykłada się na półmisku i obficie posypuje posiekanym koperkiem.
Tak przyrządzone ogórki powinny postać minimum 30 minut, po których powinny zadowolić podniebienie niejednego smakosza.