Ekspresowa sałatka z groszku konserwowego z jabłkami i marchewką
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Ta sałatka jest szybka w przygotowaniu, zwłaszcza jeśli mamy wcześniej ugotowaną marchewkę. Można wykorzystać na przykład warzywo z rosołu z poprzedniego dnia. Świetnie komponuje się z drobiem i potrawami z jajek.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 puszka groszku konsertwowego
- 2 marchewki
- 2 jabłka
- 4 ząbki czosnku
- kawałek selera
- koperek
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki śmietany
- sok z cytryny
- sól i pieprz
- cukier
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Groszek odcedzić i osuszyć. Jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę. Marchewkę ugotować i pokroić w kosteczkę.
- Selera obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, skropić sokiem z cytryny i wymieszać z majonezem i śmietaną, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Wszystkie składniki sałatki wymieszać, doprawić solą, pieprzem i cukrem. Wierzch posypać posiekanym koperkiem.