Dietetyczna surówka z jarmużu do obiadu - idealna na przejedzenie i nie tylko
2022-01-04
łatwy
20 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Jarmuż jest niskokalorycznym warzywem bogatym w chlorofil. Dołóż do niego jeszcze brukselkę, cząstki pomarańczy i pestki granatu, a otrzymamy bombę witaminową, która cieszy podniebienie i syci na długo. Zobacz, jak zrobić idealną surówkę na przejedzenie - soczystą i smaczną!
SKŁADNIKI
- 200 g jarmużu ciętego
- 200 g brukselki świeżej
- 2 pomarańcze, obrane, wycięte segmenty miąższu
- 2 łyżki pestek granatu
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki soku z pomarańczy
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jarmuż przebierz, odrzucając łodygi. Przełóż do miski. Skrop oliwą i wymasuj.
- Bruskelskę poszatkuj na mandolinie na bardzo cienkie paseczki. Dodaj do jarmużu.
- Pomarańcze obierz, wytnij segmenty. Jeśli cierpisz na zaparcia, to nie usuwaj błonek, zawierają mnóstwo błonnika. Cząstki pomarańczy również dodaj do jarmużu.
- Obierz owoc granatu i wyjmij pestki. Zobacz: Jak wyjąć nasiona granatu i nie pobrudzić się sokiem? Soczyste pestki dodaj do sałatki.
- Sok wyciśnięty z resztek pomarańczy wymieszaj z sokiem z cytryny. Przypraw solą i pieprzem.
- Surówkę wymieszaj. Polej przygotowanym sosem i ponownie delikatnie wymieszaj. Jedz na zdrowie!
Jarmuż: właściwości i zalety. Dlaczego warto jeść jarmuż?