Dietetyczna surówka z jarmużu do obiadu - idealna na przejedzenie i nie tylko

Dietetyczna surówka z jarmużu do obiadu - idealna na przejedzenie i nie tylko
Autor: Shutterstock.com Dietetyczna surówka z jarmużu do obiadu - idealna na przejedzenie i nie tylko
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Jarmuż jest niskokalorycznym warzywem bogatym w chlorofil. Dołóż do niego jeszcze brukselkę, cząstki pomarańczy i pestki granatu, a otrzymamy bombę witaminową, która cieszy podniebienie i syci na długo. Zobacz, jak zrobić idealną surówkę na przejedzenie - soczystą i smaczną! 

SKŁADNIKI

  • 200 g jarmużu ciętego
  • 200 g brukselki świeżej
  • 2 pomarańcze, obrane, wycięte segmenty miąższu
  • 2 łyżki pestek granatu
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki soku z pomarańczy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jarmuż przebierz, odrzucając łodygi. Przełóż do miski. Skrop oliwą i wymasuj. 
  • Bruskelskę poszatkuj na mandolinie na bardzo cienkie paseczki. Dodaj do jarmużu.
  • Pomarańcze obierz, wytnij segmenty. Jeśli cierpisz na zaparcia, to nie usuwaj błonek, zawierają mnóstwo błonnika. Cząstki pomarańczy również dodaj do jarmużu.
  • Obierz owoc granatu i wyjmij pestki. Zobacz: Jak wyjąć nasiona granatu i nie pobrudzić się sokiem? Soczyste pestki dodaj do sałatki.
  • Sok wyciśnięty z resztek pomarańczy wymieszaj z sokiem z cytryny. Przypraw solą i pieprzem.
  • Surówkę wymieszaj. Polej przygotowanym sosem i ponownie delikatnie wymieszaj. Jedz na zdrowie! 
Jarmuż: właściwości i zalety. Dlaczego warto jeść jarmuż?

Surówki obiadowe: 21 przepisów na pyszne sałatki do obiadu

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej