Delikatna i odświeżająca sałatka z sałaty rzymskiej z dymką, koperkiem i miętą

Sałatka z sałaty rzymskiej z dymka i koperkiem
Autor: Shutterstock Sałatka z sałaty rzymskiej podana w drewnianych miskach.
łatwy
10 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Uwielbiam tę sałatkę za prostotę i lekkość. Jest prosta, ale niebanalna. Łagodny smak sałaty harmonijnie łączy się z aromatycznym koperkiem, pikantną dymką i odświeżającą miętą. Całość łączy cudownie rześki cytrynowy winegret. Ta sałatka pasuje do wszystkiego. To kolejny dowód na to, że w prostocie tkwi wielka siła.

SKŁADNIKI

  • 2 główki rzymskiej sałaty
  • 3 łyżki siekanego koperku
  • 3 łyżki siekanej świeżej mięty
  • 3 łyżki posiekanej dymki
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Sok z cytryny wymieszać dokładniej z miodem i oliwą na emulsję, dodać przeciśnięty czosnek, przyprawić solą i pieprzem.
  • Sos odstawić do lodówki na 10 minut, aby nieco się schłodził.
  • Sałatę porwać na nieduże kawałki lub poszatkować w cienkie paski.
  • Wymieszać sałatę z koperkiem, dymka i miętą. Sałatkę polać chłodnym sosem. Od razu podawać.
Beszamel: Sałata - Co warto o niej wiedzieć?
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek kulinarnych "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Miłośniczka dobrej kuchni i prostych przepisów. Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z …

więcej