Czteroskładnikowa sałatka na obniżenie poziomu cukru we krwi
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Po okresach wielkiej wyżerki przychodzi czas na regenerację. Nie od dziś wiadomo, że odpowiednia dieta wpływa na funkcjonowanie naszego organizmu. Jedzeniem możemy regulować nawet gospodarkę cukrem. Jak obniżyć poziom cukru we krwi? Komponując posiłek z warzyw i owoców, które wspomagają i regulują trawienie cukru. Oto łatwy przepis na czteroskładnikówą sałatkę na obniżenie poziomu cukru. Sałatka jest orzeźwiająca i przepyszna! A do tego bardzo zdrowa! Więcej o składnikach przeczytasz pod przepisem.
SKŁADNIKI
- 500 g różyczek brokułów świeżych lub mrożonych
- 1-2 grejpfruty czerwone, obrane, wycięte tylko segmenty miąższu
- 1 cebula czerwona
- 3 łyżki pestek granatu
- winegret: 2 łyżki oliwy, 2 łyżki soku z grejpfruta, sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Brokuły ugotować w osolony wrzątku al dente. Najlepiej wrzucić różyczki brokuła na wrzątek i gotować 3-5 minut. Odcedzić i przelać zimną wodą. Ponownie osączyć. Odstawić do ostygnięcia.
- Do miski dodać ostudzone różyczki brokułów, segmenty grejpfruta, cebulę pokrojoną w piórka oraz pestki granatu.
- Delikatnie wymieszać sałatkę. Dodać winegret przygotowany z oliwy, soku z grejpfruta (wycisnać resztki miąższu jaki pozostaje na skórce i błonach działek). Przyprawić pieprzem i niewielką ilością soli. Ponownie wymieszać.
- Podawać od razu. Smacznego!
Dlaczego te 4 składniki obniżają cukier we krwi?
Brokuły - zawierają bardzo mało węglowodanów. Są bogate w chlorofil - barwnik, który jest aktywnym przeciwutleniaczem wspierajacym nasz organizm w radzeniu sobie ze stresem oksydacyjnym. Zielony barwnik ma działanie przeciwzapalne. Wspiera nasz układ odpornościowy.
Grejpfrut - dostarcza niewielu kalorii i spowalnia proces rozkładu cukru w organizmie. Owoce grejpfruta regulują poziom glukozy we krwi oraz zwiększają wrażliwość komórek na insulinę. Regularne spożycie grejpfrutów polecane jest cukrzykom oraz osobom chorującym na insulinooporność. Do tego zawierają błonnik, zwiększają uczucie sytości.
Czerwona cebula - wykazuje działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Zawiera karotenoidy - czerwone barwniki roślinne - silne antyoksydanty, które chronią przed miażdżycą, nowotworami i przedłużają młodość.
Pestki granatu - dzięki obecności flawonoidów owoc granatu ma silne działanie przeciwutleniające i hipoglikemiczne - obniżające stężenie glukozy we krwi.