Chrupiąca sałatka detoksykująca - potężna dawka zdrowia na talerzu
2022-10-20

łatwy
25 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Chrupiąca sałatka detoksykująca to połączenie warzyw, które mają nie tylko niezwykle dużo witamin, ale także roślinnego błonnika. Cechują je też właściwości antyoksydacyjne i mała liczba kalorii. Na dodatek w tym zestawieniu są po prostu niezwykle smaczne - polecamy!
SKŁADNIKI
- 2 szklanki posiekanego kalafiora
- 2 szklanki posiekanych brokułów
- 1 szklanka czerwonej kapusty, posiekanej
- 1 szklanka posiekanej marchewki
- 1/2 szklanki świeżej natki pietruszki, posiekanej
- 2 łodygi selera, posiekane
- 1/3 szklanki posiekanych migdałów
- 1/2 szklanki nasion słonecznika
- 1/2 szklanki rodzynek
- sos
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 szklanki soku z cytryny
- 1 łyżka świeżego imbiru, obranego i startego
- 2 łyżki miodu
- 1/2 łyżeczki soli morskiej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Posiekaj składniki ostrym nożem, albo zetrzyj na tarce lub mandolinie - składniki powinny być dość drobno posiekane.
- Wlej składniki na winegret do słoika, zakręć go i dobrze wstrząsaj.
- Dodaj wszystkie składniki sałatki do dużej miski i wymieszaj z winegretem. Sałatkę warto przygotować wcześniej i schłodzić w lodówce przez godzinę przed podaniem.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?
Zobacz nasze inne przepisy na surówki do obiadu