Chrupiąca sałatka detoksykująca - potężna dawka zdrowia na talerzu

Chrupiąca sałatka detoksykująca - potężna dawka zdrowia na talerzu
Autor: Shutterstock Sałatka detoksykująca z dużej ilości warzyw kapustnych i ziaren doskonale wpływa na nasz organizm
łatwy
25 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Chrupiąca sałatka detoksykująca to połączenie warzyw, które mają nie tylko niezwykle dużo witamin, ale także roślinnego błonnika. Cechują je też właściwości antyoksydacyjne i mała liczba kalorii. Na dodatek w tym zestawieniu są po prostu niezwykle smaczne -  polecamy!

SKŁADNIKI

  • 2 szklanki posiekanego kalafiora
  • 2 szklanki posiekanych brokułów
  • 1 szklanka czerwonej kapusty, posiekanej
  • 1 szklanka posiekanej marchewki
  • 1/2 szklanki świeżej natki pietruszki, posiekanej
  • 2 łodygi selera, posiekane
  • 1/3 szklanki posiekanych migdałów
  • 1/2 szklanki nasion słonecznika
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • sos
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 szklanki soku z cytryny
  • 1 łyżka świeżego imbiru, obranego i startego
  • 2 łyżki miodu
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Posiekaj składniki ostrym nożem, albo zetrzyj na tarce lub mandolinie - składniki powinny być dość drobno posiekane.
  • Wlej składniki na winegret do słoika, zakręć go i dobrze wstrząsaj.
  • Dodaj wszystkie składniki sałatki do dużej miski i wymieszaj z winegretem. Sałatkę warto przygotować wcześniej i schłodzić w lodówce przez godzinę przed podaniem.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?

Zobacz nasze inne przepisy na surówki do obiadu

Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej