Chrupiąca sałata rzymska z rzodkiewkami i pomidorami

Chrupiąca sałata rzymska z rzodkiewkami i pomidorami
Autor: Shutterstock Chrupiąca sałata rzymska z rzodkiewkami i pomidorami
łatwy
10 min
4

Prosta i smaczna sałata rzymska z rzodkiewkami i pomidorami jest doskonałym dodatkiem do codziennego obiadu. Sałata rzymska pasuje praktycznie do wszystkiego: kotletów schabowych, mielonych, rozmaitych ryb, dań z grilla i pieczonego mięsa.

SKŁADNIKI

  • mieszanka sałat
  • pęczek rzodkiewek
  • 2 pomidory
  • 1 ogórek
  • czerwona cebula
  • natka pietruszki
  • 2 łyżki pestek z dyni
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 4 łyżki oliwy
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pestki dyni upraż na patelni bez tłuszczu, wystudź.
  • Sałatę i warzywa umyj, pomidory sparz, obierz ze skórki, pokrój w plasterki, ogórki pokrój w kostkę, rzodkiewki w talarki, a cebulę w krążki, sałatę porwij na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki rozłóż na porcje.
  • Wsyp pestki dyni i posiekaną natkę.
  • Sok z cytryny rozetrzyj ze szczyptą soli i pieprzu. Wlej oliwę, wymieszaj, sosem polej sałatę.