Chińska surówka z młodej kapusty: przepis na colesław z imbirem i limonką
2021-05-17
łatwy
20 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Chińska surówka z młodej kapusty to mój ulubiony przepis na coleslaw. Przesycona imbirem i limonką surówka kapuściana pasuje do każdego dania. Koniecznie spróbuj i podziel się swoją opinią!
SKŁADNIKI
- Na chińską surówkę z kapusty:
- 6 szklanek młodej kapusty cienko pokrojonej
- 3 starte marchewki
- 1 starte jabłko
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka soku z limonki
- Na sos do chińskiego colesława:
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki octu ryżowego
- 2 łyżki cebuli bardzo drobno posiekanej
- 1 łyżka startego świeżego imbiru
- 1 łyżka miodu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wymieszaj kapustę, marchewkę, jabłko, sól i sok z limonki w dużej misce.
- Na średniej patelni podsmaż posiekaną cebulę na 1 łyżce oliwy przez 5 minut. Dodaj imbir i smaż przez dodatkowe 30 sekund.
- W słoiku wymieszaj pozostałą łyżkę oliwy z miodem i octem ryżowym. Dodaj zawartość patelni.
- Polej sosem kapustę i dobrze wymieszaj. Wstaw do lodówki na godzinę przed podaniem.
- Surówka świetnie smakuje także na drugi dzień. Można ją przechowywać do 3 dni.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?