Chińska surówka z młodej kapusty: przepis na colesław z imbirem i limonką

Chińska surówka z młodej kapusty: przepis na colesław z imbirem i limonką
Autor: Shutterstock.com Miska chrupkiej surówki z młodej kapusty - colesław po chińsku
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Chińska surówka z młodej kapusty to mój ulubiony przepis na coleslaw. Przesycona imbirem i limonką surówka kapuściana pasuje do każdego dania. Koniecznie spróbuj i podziel się swoją opinią! 

SKŁADNIKI

  • Na chińską surówkę z kapusty:
  • 6 szklanek młodej kapusty cienko pokrojonej
  • 3 starte marchewki
  • 1 starte jabłko
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka soku z limonki
  • Na sos do chińskiego colesława:
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 2 łyżki cebuli bardzo drobno posiekanej 
  • 1 łyżka startego świeżego imbiru
  • 1 łyżka miodu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wymieszaj kapustę, marchewkę, jabłko, sól i sok z limonki w dużej misce.
  • Na średniej patelni podsmaż posiekaną cebulę na 1 łyżce oliwy przez 5 minut. Dodaj imbir i smaż przez dodatkowe 30 sekund.
  • W słoiku wymieszaj pozostałą łyżkę oliwy z miodem i octem ryżowym. Dodaj zawartość patelni.
  • Polej sosem kapustę i dobrze wymieszaj. Wstaw do lodówki na godzinę przed podaniem. 
  • Surówka świetnie smakuje także na drugi dzień. Można ją przechowywać do 3 dni. 
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej