Chińska surówka z młodej kapusty: przepis na colesław z imbirem i limonką

Chińska surówka z młodej kapusty: przepis na colesław z imbirem i limonką
Autor: Shutterstock.com Miska chrupkiej surówki z młodej kapusty - colesław po chińsku
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Chińska surówka z młodej kapusty to mój ulubiony przepis na coleslaw. Przesycona imbirem i limonką surówka kapuściana pasuje do każdego dania. Koniecznie spróbuj i podziel się swoją opinią! 

Składniki

Na chińską surówkę z kapusty:

6 szklanek młodej kapusty cienko pokrojonej

3 starte marchewki

1 starte jabłko

1/2 łyżeczki soli

1 łyżka soku z limonki

Na sos do chińskiego colesława:

2 łyżki oliwy

2 łyżki octu ryżowego

2 łyżki cebuli bardzo drobno posiekanej 

1 łyżka startego świeżego imbiru

1 łyżka miodu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Wymieszaj kapustę, marchewkę, jabłko, sól i sok z limonki w dużej misce.

Na średniej patelni podsmaż posiekaną cebulę na 1 łyżce oliwy przez 5 minut. Dodaj imbir i smaż przez dodatkowe 30 sekund.

W słoiku wymieszaj pozostałą łyżkę oliwy z miodem i octem ryżowym. Dodaj zawartość patelni.

Polej sosem kapustę i dobrze wymieszaj. Wstaw do lodówki na godzinę przed podaniem. 

Surówka świetnie smakuje także na drugi dzień. Można ją przechowywać do 3 dni. 

KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Kuchnia kresowa z Podlasia” (wyd. Benkowski, 2006), „Polska Księga ...

więcej