Buraki zasmażane z pestkami dyni
2021-03-29
łatwy
90 min
4
To nieco unowocześniona wersja tradycyjnych zasmażanych buraczków. Ciepłe buraki okraszone cytrusową nutą i chrupiącymi pestkami dyni nabierają świeżości i oryginalnego charakteru.
SKŁADNIKI
- 5 sporych buraków
- pomarańcza
- cytryna
- ząbek czosnku
- łyżeczka masła
- małe opakowanie pestek dyni
- 2 łyżki oleju z pestek dyni
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Buraki ze skórką ugotuj do miękkości. Gdy ostygną obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
- Owoce sparz wrzątkiem. Otrzyj z nich skórkę. Czosnek obierz i posiekaj.
- Do rozgrzanego w rondelku masła wrzuć czosnek, a po chwili buraki. Wciśnij sok z owoców i dodaj otartą skórkę.
- Smaż na małym ogniu, często mieszając przez ok 5 min.
- Pestki dyni upraż na suchej patelni. Połącz z buraczkami i dodaj olej. Wymieszaj.