Buraki marynowane i zasmażane z cebulką [na obiadową jarzynkę]
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Przepis na buraki marynowane i zasmażane z cebulką podał warszawski kucharz Jerzy Nogal (Pytanie na śniadanie TVP 2). Jest to tradycyjny przepis kuchni warszawskiej.
SKŁADNIKI
- 2 buraki
- 1 szalotka
- 1 ząbek czosnku
- 4 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżeczka cukru
- 4 łyżki oliwy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Buraki umyć, zawinąć w folię aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym do 180 C przez około pół
godziny. Potem je obrać, pociąć w cienkie plasterki. - Zagotować ocet z cukrem i zalać nim buraki. Odstawić na min. pół godz. do lodówki.
- Przed podaniem szalotkę drobno posiekać i przesmażyć na oliwie. Dodać posiekany drobno czosnek i buraki. Smażyć jeszcze przez chwilę.