Buraki marynowane i zasmażane z cebulką [na obiadową jarzynkę]

2021-03-29
Materiały prasowe Piwo Królewskie Niefiltrowane
Buraki marynowane i zasmażane z cebulką [na obiadową jarzynkę]
Autor: Shutterstock Buraki marynowane
łatwy
15 min
4

Przepis na buraki marynowane i zasmażane z cebulką podał warszawski kucharz Jerzy Nogal (Pytanie na śniadanie TVP 2). Jest to tradycyjny przepis kuchni warszawskiej.

SKŁADNIKI

  • 2 buraki
  • 1 szalotka
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 4 łyżki oliwy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Buraki  umyć,  zawinąć  w  folię  aluminiową  i  piec w  piekarniku nagrzanym  do  180  C przez około  pół
    godziny. Potem je obrać,  pociąć  w  cienkie  plasterki. 
  • Zagotować  ocet  z  cukrem  i  zalać  nim  buraki. Odstawić na min. pół godz. do lodówki.
  • Przed podaniem szalotkę drobno posiekać i przesmażyć na oliwie. Dodać posiekany drobno czosnek i buraki. Smażyć jeszcze przez chwilę.
Materiały prasowe Piwo Królewskie Niefiltrowane