Bufetówka - obiadowa surówka do wszystkiego

Bufetówka - obiadowa surówka do wszystkiego
Autor: Shutterstock.com Bufetówka - obiadowa surówka do wszystkiego
łatwy
20 min
6

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Pracownicze bufety z obiadami zawsze zadziwiają kreatywnością. Surówki z dawnego kasyna wojskowego obok mojego domu to prawdziwe feeria smaków i niezwykle pysznych połączeń. Kolorowe, zdrowe i przepyszne surówki łączą surowe i kiszone warzywa w bomby witaminowe. Wypróbuj moją ulubioną surówkę bufetową, która pasuje do wszystkiego. 

SKŁADNIKI

  • 3 marchewki, średnich rozmiarów
  • 4-6 ogórków kiszonych
  • 2 jabłka
  • 1 por, tylko biała cześć, bo jest łagodniejsza
  • 3 łyżki majonezu, tradycyjnego lub wegańskiego
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego lub roślinnego zamiennika
  • cukier, sól, pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pora pokroić w krążki. Posypać szczyptą cukru i szczyptą soli. Odstawić na 10 minut. 
  • Marchew, kiszone ogórki oraz jabłka zetrzeć na tarce. Dodać do pora. 
  • Wymieszać warzywa. Dodać do surówki majonez i jogurt. Ponownie wymieszać.
  • Przed podaniem spróbować. Ewentualnie doprawić solą oraz pieprzem. 
  • Podawać od razu. Surówka pasuje zarówno do dań mięsnych, jak i bezmięsnych. Jest kwaskowa, słodka i chrupka. Smacznego! 
Beszamel: Marchew – dlaczego warto jeść marchewkę?

Surówki obiadowe: 21 przepisów na pyszne sałatki do obiadu

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej