Bufetówka - obiadowa surówka do wszystkiego
2022-03-08
łatwy
20 min
6
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Pracownicze bufety z obiadami zawsze zadziwiają kreatywnością. Surówki z dawnego kasyna wojskowego obok mojego domu to prawdziwe feeria smaków i niezwykle pysznych połączeń. Kolorowe, zdrowe i przepyszne surówki łączą surowe i kiszone warzywa w bomby witaminowe. Wypróbuj moją ulubioną surówkę bufetową, która pasuje do wszystkiego.
SKŁADNIKI
- 3 marchewki, średnich rozmiarów
- 4-6 ogórków kiszonych
- 2 jabłka
- 1 por, tylko biała cześć, bo jest łagodniejsza
- 3 łyżki majonezu, tradycyjnego lub wegańskiego
- 3 łyżki jogurtu naturalnego lub roślinnego zamiennika
- cukier, sól, pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pora pokroić w krążki. Posypać szczyptą cukru i szczyptą soli. Odstawić na 10 minut.
- Marchew, kiszone ogórki oraz jabłka zetrzeć na tarce. Dodać do pora.
- Wymieszać warzywa. Dodać do surówki majonez i jogurt. Ponownie wymieszać.
- Przed podaniem spróbować. Ewentualnie doprawić solą oraz pieprzem.
- Podawać od razu. Surówka pasuje zarówno do dań mięsnych, jak i bezmięsnych. Jest kwaskowa, słodka i chrupka. Smacznego!
Beszamel: Marchew – dlaczego warto jeść marchewkę?