À la grecka sałatka z brzoskwiniami, pomidorami i fetą
2021-08-29
łatwy
10 min
2
Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Bardzo aromatyczna i nieco zaskakująca sałatka z pomidorów z fetą, cebulą, ziołami i... brzoskwiniami, które zastąpiły ogórki. Słodko - słone zestawienie, z ostrą nutą cebuli i szczyptą pachnących ziół. A'la grecka sałatka z brzoskwiniami, pomidorami i fetą podbiła moje kubki smakowe tego lata.
SKŁADNIKI
- 10 czerwonych pomidorków papryczkowych
- 1 brzoskwinia
- 1 nieduża czerwona cebula
- 2 łyżki pokruszonej lub pokrojonej w kosteczkę fety
- świeże gałązki bazylii lub mięty
- suszone oregano
- sok z cytryny
- oliwa
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pomidory umyć i pokroić wzdłuż na połówki, cebulę obrać i pokroić w średniej wielkości kostkę.
- Brzoskwinię umyć, przekroić, usunąć pestkę, a miąższ pokroić w ósemki.
- Pomidory, brzoskwinię, cebulę i fetę wymieszać, oprószyć oregano, skropić sokiem z cytryny i oliwą.
- Udekorować świeżymi liśćmi ziół.
Brzoskwinie – owoce pełne słońca