Ziemniaczana sałatka z awokado i koperkiem
2021-03-29

łatwy
20 min
4
Ziemniaczana sałatka skąpana w aksamitnym sosie z awokado to pyszna odmiana na naszym stole. Chrupka młoda cebulka i aromatyczny koperek dodają sałatce świeżości.
Otwórz się na nowe smaki! TUTAJ>>>
Przepis przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 500 g małych ziemniaków o czerwonej skórce, surowych lub wcześniej ugotowanych
- 1 duże awokado
- 2 łyżeczki świeżego soku z cytryny
- 1 łyżka musztardy Dijon
- 2 łyżeczki miodu
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- 3 łyżki koperku posiekanego
- 1 pęczek młodej cebuli ze szczypiorem, posiekanej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Umyj ziemniaki, nie obieraj jedynie usuń wszelkie plamy lub "oczka". Gotuj we wrzątku przez około 10 minut lub do momentu gdy łatwo wbić w nie widelec. Natychmiast odlej gorącą wodę i schłódź ziemniaki w zimnej wodzie, aby zapobiec dalszemu gotowaniu wewnątrz bulwy. Możesz również użyć ziemniaków ugotowanych poprzedniego dnia.
- Ziemniaki pokrój na ćwiartki. Przełóż do większej miski.
- Obierz awokado, jego miąższ rozetrzyj w małej misce. Dodaj do niego sok z cytryny, musztardę, miód, przypraw solą i pieprzem, wymieszaj dokładnie, aby uzyskać gładki i aksamitny sos.
- Dodaj do ziemniaków, posiekane: koperek, cebulki i szczypior. Wymieszaj i dodaj do sałatki sos z awokado, ponownie wymieszaj.
- Podawaj od razu lub przechowaj w lodówce przez 24 godziny. Pamiętaj, że awokado szybko się utlenia i ciemnieje.