Sałatka ryżowa z warzywami w majonezie

Sałatka ryżowa z warzywami w majonezie
Autor: Shutterstock Do sałatki ryżowej można dodać zamiast ogórków konserwowych - oliwki i kapary. 
łatwy
20 min
4

Sałatka ryżowa to świetny dodatek do zimnych mięs. Dobrze sprawdza jako zimna kolacja. Można ją przygotować wcześniej. Sałatką ryżowa z groszkiem kukurydzą, świeżą papryką i ogórkami konserwowymi to doskonała baza dla twórczej inwencji. Zawsze można do niej dodać nadwyżki gotowanej szynki, czy resztki żółtego sera. 

SKŁADNIKI

  • 2 saszetki ryżu,
  • puszka kukurydzy,
  • puszka groszku,
  • majonez,
  • ogórki konserwowe - słoik,
  • papryka konserwowa - mały słoik,
  • pieprz.

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ryż ugotować i ostudzić.
  • Dodać kukurydzę i groszek.
  • Ogórki i paprykę posiekać na drobne kawałki. Dodać do ryżu.
  • Całość doprawić pieprzem do smaku, dodać majonez i dobrze wymieszać.
  • Następnie sałatkę należy wstawić do lodówki. Podawać dobrze schłodzoną.