Sałatka ryżowa z warzywami w majonezie
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Sałatka ryżowa to świetny dodatek do zimnych mięs. Dobrze sprawdza jako zimna kolacja. Można ją przygotować wcześniej. Sałatką ryżowa z groszkiem kukurydzą, świeżą papryką i ogórkami konserwowymi to doskonała baza dla twórczej inwencji. Zawsze można do niej dodać nadwyżki gotowanej szynki, czy resztki żółtego sera.
SKŁADNIKI
- 2 saszetki ryżu,
- puszka kukurydzy,
- puszka groszku,
- majonez,
- ogórki konserwowe - słoik,
- papryka konserwowa - mały słoik,
- pieprz.
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ryż ugotować i ostudzić.
- Dodać kukurydzę i groszek.
- Ogórki i paprykę posiekać na drobne kawałki. Dodać do ryżu.
- Całość doprawić pieprzem do smaku, dodać majonez i dobrze wymieszać.
- Następnie sałatkę należy wstawić do lodówki. Podawać dobrze schłodzoną.