Sałatka z małżami w winnym sosie
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Doskonała sałatka z małżami w winnym sosie - można ją podać na przyjęciu karnawałowym, albo na walentynkową kolację we dwoje. Dodatek sosu chili z limonką i kolendrą nadaje potrawie egzotycznego posmaku kuchni tajskiej.
SKŁADNIKI
- 3 cykorie
- 250 g małż (mogą być mrożone)
- 1/2 pomarańczy
- ½ awokado
- 1 mały pęczek zielonej pietruszki (lub kolendry)
- 1 cytryna
- ½ szklanki wina białego (może być półwytrawne)
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki sosu chili z limonką i z kolendrą (lub innego dowolnego sosu chili)
- Sól, pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Małże rozmrozić i odsączyć. Na patelni rozgrzać masło, dodać zgnieciony ząbek czosnku, małże, chwilę podsmażyć, zalać winem, dodać sos chili z limonką i kolendrą, sok z połowy cytryny, sól, pieprz i chwilę dusić aż sos się zredukuje do połowy.
- Cykorię pokroić, dodać pokrojone w kostkę awokado, skropić je obficie sokiem z cytryny, żeby nie ściemniało, dodać pokrojony miąższ pomarańczy, posiekaną nać pietruszki, wymieszać.
- Na wierzchu wyłożyć małże. Polać ostudzonym sosem z patelni.