Sałatka śledziowa z jajkiem i kukurydzą - prosta i bardzo smaczna
Dieta bezglutenowa
Sałatka śledziowa z jajkiem i kukurydzą jest tak szybka i prosta, że przygotujesz ją w dosłownie 10 minut. Wystarczy najpierw wstawić jajka do gotowania i w tym czasie przygotować resztę składników.
SKŁADNIKI
- 5-6 płaty śledziowe
- 5 jajek
- 1 puszka kukurydzy
- pieprz i sól
- 4 łyżki majonezu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jajka ugotować na twardo, odcedzić, zalać zimną wodą, a gdy nieco przestygną obrać i posiekać w kostkę.
- W czasie, gdy jajka się gotują można pokroić w kostkę śledzie i odcedzić kukurydze z zalewy.
- Przygotowane składniki wymieszać, przyprawić solą i pieprzem i połączyć majonezem. Schłodzić przed podaniem.
Prosta sałatka śledziowa - na co dzień i od święta
Jeśli lubicie śledzie, warto je jadać jak najczęściej, nie tylko od święta. To skarbnica zdrowych tłuszczów, białka i mikrolementów. I choć na sklepowych półkach jest mnóstwo gotowych sałatek śledziowych w różnych konfiguracjach smakowych, my zachęcamy do samodzielnego przyrządzania śledzi. Oczywiście z gotowych płatów śledziowych, które nie wymagają specjalnej obróbki przed połączeniem ich z innymi składnikami. Ja jednak zawsze sprawdzam, jak są słone i czasem moczę je przez kwadrans czy pół godziny w zimnej wodzie. Wychodzę z założenia, że lepiej, by sałatka była mniej słona niż za słona. Idealnym towarzystwem dla śledzi są jajka na twardo - taka sałatka śledziowa z jajkiem ma łagodniejszy smak i doskonałą konsystencję.
Zobacz nasze przepisy na inne sałatki śledziowe