Sałatka kociewska wg przepisu Magdy Gessler. Pyszne połączenie śledzi, ziemniaków i jajek
2022-11-23
łatwy
20 min
4
Dieta bezglutenowa
Magda Gessler przygotowując rewolucyjne strategie dla restauracji lubi wykorzystywać potencjał kuchni regionalnych. Zazwyczaj nie odwzorowuje jednak przepisów jeden do jednego, a inspiruje się lokalnymi specjałami, by przygotować autorskie dania. Podczas wizyty na Kociewiu postanowiła na podstawie przepisu na roladki śledziowe przygotować sałatkę. Połączyła pyszne składniki z uzyskała znakomitą przystawkę.
SKŁADNIKI
- 4 filety śledziowe
- 5 ziemniaków
- 5 jajek
- 3 kwaśne jabłka
- 5 ogórków kiszonych
- 2 cebule
- 0,5 szklanki śmietany 18%
- szczypta mielonego kminku
- sól i cukier do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie, wystudzić, pokroić w kostkę.
- Jajka ugotować na twardo, wystudzić i obrać, pokroić w kostkę
- Śledzie osączyć, osuszyć i pokroić w kostkę.
- Jabłka, ogórki i cebule obrać i pokroić w kostkę.
- Tak przygotowane składniki połączyć, dodać śmietanę i wymieszać.
- Sałatkę przyprawić do smaku sola i kminkiem mielonym, udekorować wg uznania.
Śledzie a zdrowie: właściwości, wartości odżywcze. Dlaczego warto jeść śledzie?