Sałatka kociewska wg przepisu Magdy Gessler. Pyszne połączenie śledzi, ziemniaków i jajek

Sałatka kociewska
Autor: Shutterstock Sałatka kociewska Magdy Gessler to świetne połączenie prostych składników.
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Magda Gessler przygotowując rewolucyjne strategie dla restauracji lubi wykorzystywać potencjał kuchni regionalnych. Zazwyczaj nie odwzorowuje jednak przepisów jeden do jednego, a inspiruje się lokalnymi specjałami, by przygotować autorskie dania. Podczas wizyty na Kociewiu postanowiła na podstawie przepisu na roladki śledziowe przygotować sałatkę. Połączyła pyszne składniki z uzyskała znakomitą przystawkę.

SKŁADNIKI

  • 4 filety śledziowe
  • 5 ziemniaków
  • 5 jajek
  • 3 kwaśne jabłka
  • 5 ogórków kiszonych
  • 2 cebule
  • 0,5 szklanki śmietany 18%
  • szczypta mielonego kminku
  • sól i cukier do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie, wystudzić, pokroić w kostkę.
  • Jajka ugotować na twardo, wystudzić i obrać, pokroić w kostkę
  • Śledzie osączyć, osuszyć i pokroić w kostkę.
  • Jabłka, ogórki i cebule obrać i pokroić w kostkę.
  • Tak przygotowane składniki połączyć, dodać śmietanę i wymieszać.
  • Sałatkę przyprawić do smaku sola i kminkiem mielonym, udekorować wg uznania.
Śledzie a zdrowie: właściwości, wartości odżywcze. Dlaczego warto jeść śledzie?

Galeria: Magda Gessler - najlepsze przepisy

Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej