Jak zrobić efektowną sałatkę z paluszków krabowych?
2021-03-29

łatwy
20 min
4
Choć paluszków krabowych nie można zaliczyć do frutti di mare, ale sałatka z tych paluszków jest naprawdę wykwintnym daniem. Znakomicie nadaje się na przystawkę na przyjęcie. Robi się ją bardzo szybko. Potrzeba tylko kilku składników.
SKŁADNIKI
- paczka paluszków surimi
- długi ogórek
- duży pęczek koperku
- mała sałata lodowa lub rzymska
- 200 g mrożonego zielonego groszku
- 1-2 ząbki czosnku (zależnie od preferencji)
- 3 łyżki majonezu (tyle, by składniki się połączyły)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mrożony groszek blanszujemy we wrzątku przez 4 minuty.
- Paluszki surimi kroimy na odcinki ok. 1 cm.
- Ogórek typu wąż bez obierania (ale trzeba go umyć) kroimy wzdłuż w ćwiartki, a potem na kawałki.
- Koperek płuczemy, starannie otrzepujemy z wody i drobno siekamy.
- Sałatę lodową lub rzymską kroimy na kawałki.
- W misce mieszamy przygotowane składniki, czyli paluszki, ogórek, koperek i sałatę.
- Na koniec przyprawiamy sałatkę majonezem i świeżo wyciśniętym czosnkiem.