Wątróbka drobiowa z malinami serwowana na sałacie: przepis

Marta Balko
watrobka-drobiowa-z-malinami-przepis.jpg
Autor: Shutterstock Wątróbka drobiowa na sałacie z aromatycznym sosem to znakomita przystawka podczas eleganckiej kolacji
łatwy
20 min
4

Wątróbka nie zawsze jest lubiana - a szkoda, bo to zdrowe danie. Gdy smażona wątróbka drobiowa z cebulką nieco się znudziła, warto podać ją z aromatycznym sosem malinowym na sałacie. Sprawdź, jak zrobić wątróbkę z malinami.

Zupa krem z buraków i malin

Malinowa pierś kurczaka z sałatką z awokado

Sałatka z malinami i kozim serem

Zielona fasolka z dzikim ryżem, imbirem i malinami

SKŁADNIKI

  • 30 dag wątróbki drobiowej
  • mąka
  • 1 cebula szalotka
  • mix sałat z rukolą
  • 1/2 szklanki świeżych malin
  • sól, pieprz
  •  
  • sos malinowy:
  • 3/4 szklanki malin
  • 1-2 łyżki octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 1 łyżka miodu
  • sól, pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do garnka wrzucić maliny, dodać miód i rozpuścić na małym ogniu. Gdy maliny się rozpadną, wlać ocet jabłkowi i balsamiczny, doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Mieszać tak długo, aż sos będzie gęsty - wtedy przetrzeć przez gęste sitko.
  • Wątróbkę opłukać, oczyścić z błon, oprószyć mąką, usmażyć na patelni. a na koniec posolić.
  • Osączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i pokroić na małe kawałki.
  • Na talerzach ułożyć mix sałat, na nich pokrojoną w krążki cebulę, wątróbkę i świeże maliny. Całość polać sosem malinowym i delikatnie posypać pieprzem.
Marta Balko