Wątróbka drobiowa z malinami serwowana na sałacie: przepis
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Wątróbka nie zawsze jest lubiana - a szkoda, bo to zdrowe danie. Gdy smażona wątróbka drobiowa z cebulką nieco się znudziła, warto podać ją z aromatycznym sosem malinowym na sałacie. Sprawdź, jak zrobić wątróbkę z malinami.
Zupa krem z buraków i malin
Malinowa pierś kurczaka z sałatką z awokado
Sałatka z malinami i kozim serem
Zielona fasolka z dzikim ryżem, imbirem i malinami
SKŁADNIKI
- 30 dag wątróbki drobiowej
- mąka
- 1 cebula szalotka
- mix sałat z rukolą
- 1/2 szklanki świeżych malin
- sól, pieprz
- sos malinowy:
- 3/4 szklanki malin
- 1-2 łyżki octu jabłkowego
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- 1 łyżka miodu
- sól, pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do garnka wrzucić maliny, dodać miód i rozpuścić na małym ogniu. Gdy maliny się rozpadną, wlać ocet jabłkowi i balsamiczny, doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Mieszać tak długo, aż sos będzie gęsty - wtedy przetrzeć przez gęste sitko.
- Wątróbkę opłukać, oczyścić z błon, oprószyć mąką, usmażyć na patelni. a na koniec posolić.
- Osączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i pokroić na małe kawałki.
- Na talerzach ułożyć mix sałat, na nich pokrojoną w krążki cebulę, wątróbkę i świeże maliny. Całość polać sosem malinowym i delikatnie posypać pieprzem.