Sałatka ze smażonej cukinii i kurczaka
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Lekka sałatka ze smażonych: cukinii i piersi kurczaka to pełnowartościowe danie. Wprost idealne na upalny dzień. Wszystko można przygotować wcześnie rano, gdy skwar jeszcze nie dokucza, a podać w południe, gdy wszyscy jesteśmy głodni i spragnieni czegoś lekkiego. Pyszna sałatka skomponowana z prostych smaków łagodnej cukinii i soczystych kęsów piersi kurczaka.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Anna Szubińska, Adrianna Ewa Stawska
SKŁADNIKI
- 1 podwójny filet z piersi kurczaka, obie piersi
- 2 cukinie średniej wielkości, młode o cienkiej skórce
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki listków tymianku lub macierzanki
- 4 łyżki oleju
- sól i pieprz
- 1 pudełko lub paczka liści rukoli
- Na sos:
- 3 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżeczki musztardy
- 2 łyżeczki miodu
- 3 łyżeczki wody
- 6 łyżeczek oleju
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cukinię pokroić wzdłuż na cienkie i długie plastry, posolić lekko solą i odstawić na 1 godzinę.
- Pierś kurczaka pokroić na kawałki wielkości kęsa, przyprawić roztartym czosnkiem i tymiankiem, posolić i popieprzyć, polać 2 łyżkami oleju i wymieszać, owinąć folią i odstawić do lodówki na 1 godzinę.
- Rozgrzać patelnię i usmażyć kawałki piersi na złoto z każdej strony, zdjąć z patelni i zachować.
- Cukinię odcisnąć z nadmiaru wody, polać 2 łyżkami oleju i wymieszać. Smażyć na rozgrzanej patelni (w razie potrzeby dodać nieco oleju) lub grillować.
- Na dużym półmisku układać plastry cukinii jak wstążki oraz liście rukoli, na wierzchu ułożyć pierś kurczaka, polać sosem przygotowanym z podanych składników. Wstawić do lodówki na pół godziny.