Sałatka strasburska. Niebanalne połączenie ziemniaków, kiełbasy i świeżych ziół
2023-03-10
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Pyszna i sycąca sałatka strasburska to mnóstwo smaku i aromatu. Przyrządzenie tego przysmaku jest łatwe i nie zajmuje wiele czasu. Nawet ci, którzy dopiero raczkują w gotowaniu, zrobią ją za pierwszym razem bez żadnych problemów. Oto sprawdzony przepis na sałatkę strasburską, która zachwyci połączeniem składników.
Przepis na sałatkę strasburską
- To łatwy przepis na obłędną sałatkę. Dzięki temu, że wszystkie czynności są opisane krok po kroku, jej przygotowanie nie sprawi przykrych niespodzianek.
- Sałatkę robi się w miarę szybko. Ziemniaki można ugotować wcześniej lub wykorzystać te, które zostały z poprzedniego dnia. Resztki się nie zmarnują, a sałatka będzie palce lizać.
- Lista składników jest krótka. Znajdują się na niej ziemniaki, kiełbasa, cukinia, natka pietruszki oraz produkty potrzebne do zrobienia sosu.
- Do sałatki najlepsza będzie kiełbasa wieprzowa dobrej jakości.
- Zamiast natki pietruszki można użyć innych ziół. Pysznie smakuje ze szczypiorkiem, koperkiem lub bazylią. Można też dodać miks świeżych ziół.
- Sałatkę wzbogaci dodatek ser feta, mozzarelli lub startego parmezanu.
- Smak podkręcą posiekane orzechy.
- Sałatkę można serwować przez cały rok bez względu na okazję czy też jej brak.
SKŁADNIKI
- 400 g ziemniaków
- 200 g kiełbasy wieprzowej
- 1 mała cukinia
- 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
sos:- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 łyżka ostrej musztardy
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki obrać i ugotować do miękkości. Odcedzić, odcedzić i po ostygnięciu pokroić w kostkę. Małych ziemniaków nie trzeba kroić.
- Cukinię pokroić w półplasterki i usmażyć na patelni grillowej.
- Kiełbasę parzyć we wrzątku około 3 minut. Wyjąć z wody i po ostygnięciu pokroić w plasterki.
- Przygotować sos. Oliwę z oliwek wymieszać z octem jabłkowym i musztardą. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.
- Do miski przełożyć ziemniaki i kiełbasę. Wsypać natkę pietruszki i wlać sos. Dokładnie wymieszać i podawać od razu.
Domowa biała kiełbasa – jak ją zrobić?