Sałatka strasburska. Niebanalne połączenie ziemniaków, kiełbasy i świeżych ziół

sałatka strasburska
Autor: Shutterstock Przepis na sałatkę strasburską jest łatwy, a wrażenia smakowe są niezapomniane.
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Pyszna i sycąca sałatka strasburska to mnóstwo smaku i aromatu. Przyrządzenie tego przysmaku jest łatwe i nie zajmuje wiele czasu. Nawet ci, którzy dopiero raczkują w gotowaniu, zrobią ją za pierwszym razem bez żadnych problemów. Oto sprawdzony przepis na sałatkę strasburską, która zachwyci połączeniem składników.

Przepis na sałatkę strasburską

  • To łatwy przepis na obłędną sałatkę. Dzięki temu, że wszystkie czynności są opisane krok po kroku, jej przygotowanie nie sprawi przykrych niespodzianek.
  • Sałatkę robi się w miarę szybko. Ziemniaki można ugotować wcześniej lub wykorzystać te, które zostały z poprzedniego dnia. Resztki się nie zmarnują, a sałatka będzie palce lizać.
  • Lista składników jest krótka. Znajdują się na niej ziemniaki, kiełbasa, cukinia, natka pietruszki oraz produkty potrzebne do zrobienia sosu.
  • Do sałatki najlepsza będzie kiełbasa wieprzowa dobrej jakości.
  • Zamiast natki pietruszki można użyć innych ziół. Pysznie smakuje ze szczypiorkiem, koperkiem lub bazylią. Można też dodać miks świeżych ziół.
  • Sałatkę wzbogaci dodatek ser feta, mozzarelli lub startego parmezanu.
  • Smak podkręcą posiekane orzechy.
  • Sałatkę można serwować przez cały rok bez względu na okazję czy też jej brak.

SKŁADNIKI

  • 400 g ziemniaków
  • 200 g kiełbasy wieprzowej
  • 1 mała cukinia
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki

  • sos:
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżka ostrej musztardy
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki obrać i ugotować do miękkości. Odcedzić, odcedzić i po ostygnięciu pokroić w kostkę. Małych ziemniaków nie trzeba kroić.
  • Cukinię pokroić w półplasterki i usmażyć na patelni grillowej.
  • Kiełbasę parzyć we wrzątku około 3 minut. Wyjąć z wody i po ostygnięciu pokroić w plasterki.
  • Przygotować sos. Oliwę z oliwek wymieszać z octem jabłkowym i musztardą. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.
  • Do miski przełożyć ziemniaki i kiełbasę. Wsypać natkę pietruszki i wlać sos. Dokładnie wymieszać i podawać od razu.
Domowa biała kiełbasa – jak ją zrobić?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej